Η παγκόσμια πρωτεύουσα της μόδας «βρωμάει» – «Πρέπει να προσπαθείς να επιβιώσεις σε αυτόν τον βάλτο»

Η παγκόσμια πρωτεύουσα της μόδας «βρωμάει» – «Πρέπει να προσπαθείς να επιβιώσεις σε αυτόν τον βάλτο»
epa09110107 The windows of the new shop of French brand Dior at Galleria Vittorio Emanuele are prepared for the opening in Milan, Italy, 01 April 2021. The maison is designed by Maria Grazia Chiuri and Kim Jones. EPA/Paolo Salmoirago Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην πόλη που θα συνδιοργανώσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2026.

Ο Πιέτρο Ντε Λούκα ζει στο Μιλάνο -που συχνά αναφέρεται ως η παγκόσμια πρωτεύουσα της μόδας- αλλά συχνά σκέφτεται να μετακομίσει σε μια πιο καθαρή πόλη με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του για να αποφύγει την υψηλή ρύπανση και τους κινδύνους που αυτή προκαλεί για την υγεία.

«Βρωμάει! Μυρίζω μια συνεχή δυσοσμία αιθαλομίχλης, βήχω, νιώθω το λαιμό μου να καίγεται» ανέφερε ο ίδιος, ο οποίος ζει σε διαμέρισμα δεύτερου ορόφου στην ανατολική συνοικία Città Studi του Μιλάνου.

Τα επίπεδα μικροσωματιδίων και άλλων ρύπων στο Μιλάνο κατατάσσονται μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, όπως έδειξαν αυτό το μήνα τα στοιχεία της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ιταλικού περιβαλλοντικού λόμπι Legambiente.

Ορισμένοι κάτοικοι φορούν μάσκες προσώπου σε εξωτερικούς χώρους για να μειώσουν την έκθεση στον βρώμικο αέρα.

Ο Ρομπέρτο Λορενζούτι, ο οποίος ζούσε στο Μιλάνο, τόνισε στο Reuters ότι αναπνέει πολύ καλύτερα από τότε που έφυγε. Είχε την ευκαιρία να εργαστεί εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και μετακόμισε στο νησί της Σαρδηνίας.

«Στο Μιλάνο πρέπει να προσπαθείς να επιβιώσεις σε αυτόν τον βάλτο για πέντε ημέρες την εβδομάδα και να βγαίνεις έξω το Σαββατοκύριακο για να πάρεις μια ανάσα φρέσκου αέρα» σημείωσε.

Το Μιλάνο και οι γύρω πόλεις της πλούσιας βόρειας περιφέρειας της Λομβαρδίας στην Ιταλία ανταποκρίθηκαν ενεργοποιώντας την Τρίτη μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης των πιο ρυπογόνων οχημάτων κατά τις κύριες ώρες της ημέρας.

Το Μιλάνο, μια πόλη λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους, βρίσκεται μέσα στην πυκνοκατοικημένη κοιλάδα του Πόου, η οποία φιλοξενεί σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ιταλίας.

Οι 17 εκατομμύρια κάτοικοι της κοιλάδας την καθιστούν μια από τις πιο μολυσμένες περιοχές της Ευρώπης, για την οποία η Ιταλία κρίθηκε το 2020 από το Δικαστήριο της ΕΕ ότι παραβιάζει τις οδηγίες της ΕΕ για τον καθαρό αέρα.

Τα προβλήματα προκαλούνται από την πυκνή γεωργική και βιομηχανική δραστηριότητα στην κοιλάδα, η οποία ενισχύεται από τη γεωγραφία της που παγιδεύει τον αέρα, δήλωσε η Βαλεντίνα Μποσέτι, καθηγήτρια Οικονομικών του Περιβάλλοντος και της Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστήμιο Bocconi της πόλης.

Στο Μιλάνο, τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων PM2.5, PM10 και διοξειδίου του αζώτου (NO2) πέρυσι ξεπέρασαν όλα τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

.Το ζήτημα είναι μακροχρόνιο για την περιοχή και ο Τζιόρτζιο Μαϊόνε περιφερειακός σύμβουλος της Λομβαρδίας για το περιβάλλον, λέει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αναφέροντας ότι η συγκέντρωση των PM10 μειώθηκε κατά 39% και των NO2 κατά 45% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η σύμβουλος περιβάλλοντος του Μιλάνου Έλενα Ένα Μαρία Γκράντι, ωστόσο, δήλωσε ότι τα επίπεδα ρύπανσης παραμένουν πολύ υψηλά και ζήτησε στενότερη συνεργασία μεταξύ των δημοτικών και περιφερειακών αρχών για την αξιολόγηση των μέτρων έκτακτης ανάγκης για μια πόλη που θα συνδιοργανώσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2026.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι, είναι προφανές» τόνισε η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com