Η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί να τροφοδοτήσει μια νέα παγκόσμια διατροφική κρίση

Η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία ξεκίνησε στην κινεζική πόλη της Γουχάν στα τέλη του περασμένου έτους, έχει μολύνει 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει σκοτώσει 159.000 σε όλο τον κόσμο.

Η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού απειλεί να προκαλέσει ένα τεράστιο σοκ στο παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων και να τροφοδοτήσει μια νέα παγκόσμια διατροφική κρίση, όπως ανέφερε κορυφαίος αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου γεωργίας τη Δευτέρα.

Τα σχετικά σχόλια, όπως παρατηρεί το Reuters, έρχονται σε μια περίοδο όπου ο κορωνοϊός έχει αποδιοργανώσει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες γεωργίας και το εμπόριο, και αφότου κάποιες χώρες περιόρισαν τις εξαγωγές βασικών δημητριακών και αύξησαν τις αγορές για απόθεμα.

«Η παγκόσμια επιδημία έχει φέρει τεράστια ανησυχία στο παγκόσμιο γεωργικό εμπόριο και τις αγορές» είπε ο Yu Kangzhen, υφυπουργός γεωργίας της Κίνας. «Αν η επιδημία συνεχίσει να επεκτείνεται, η επίδρασή της στο παγκόσμιο εμπόριο και την παραγωγή τροφίμων θα επιδεινωθεί, και ίσως τροφοδοτήσει έναν νέο γύρο διατροφικής κρίσης» είπε ο Yu κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με θέμα τις προοπτικές της χώρας στον κλάδο της γεωργίας. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η πανδημία και τα μέτρα που έλαβαν κάποιες χώρες για την εξασφάλιση των εγχώριων προμηθειών έχουν παρεμποδίσει το εμπόριο και τις προμήθειες, και έχουν προκαλέσει μεγάλες διακυμάνσεις τιμών.

Η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία ξεκίνησε στην κινεζική πόλη της Γουχάν στα τέλη του περασμένου έτους, έχει μολύνει 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει σκοτώσει 159.000 σε όλο τον κόσμο.

Τα αυστηρά lockdown και οι καραντίνες για τον έλεγχο των κρουσμάτων αποδιοργάνωσαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες της Κίνας και κατέστησαν δύσκολη για πολλές εταιρείες την εύρεση επαρκούς αριθμού εργαζομένων. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Reuters, έχουν εμφανιστεί καθυστερήσεις στην παραγωγή πουλερικών και χοιρινού στη μεγαλύτερη αγορά κρεάτων του κόσμου.

Αν και η Κίνα έχει αρκετά σιτηρά για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση, άλλα γεωργικά προϊόντα που βασίζονται στις εισαγωγές όπως η σόγια και τα βρώσιμα έλαια ίσως πληγούν από την παγκόσμια πανδημία, επεσήμανε ο Yu. Επίσης, θα επηρεαστούν και οι κινεζικές εξαγωγές υδατοκαλλιεργειών, λαχανικών και τσαγιού.

Μιλώντας στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός γεωργίας της Κίνας, Han Changfu, απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας διατροφικής κρίσης στην Κίνα, λέγοντας ότι η χώρα έχει την ικανότητα να εξασφαλίζει προμήθειες σιτηρών και άλλων βασικών γεωργικών προϊόντων.