Η παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά ίσως κοστίσει πολλά δισ. λίρες

Η παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά ίσως κοστίσει πολλά δισ. λίρες

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για την Τερέζα Μέι, όσο κι αν θέλει να το κρύψει.

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν αποκλείει την καταβολή εισφορών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Βρετανία ίσως συνεχίσει να πληρώνει δισεκατομμύρια λίρες στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μετά το Brexit για να διατηρήσει πρόσβαση στην κοινή αγορά για το City του Λονδίνου και άλλους κλάδους.

Αυτό τουλάχιστον συγκαταλέγεται στα σχέδια που συζητά η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η πρόσφατη ρητορική της Βρετανίδας Πρωθυπουργού έχει αναστατώσει κάποιους επενδυτές που φοβούνται ότι η Βρετανία θα μπορούσε να παραιτηθεί από τις προσπάθειες παραμονής στην κοινή αγορά της ΕΕ για να επιβάλλει ελέγχους στη μετανάστευση από τα άλλα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης.

Όμως, τη Δευτέρα οι Financial Times ανέφεραν ότι η Μέι δεν έχει αποκλείσει την καταβολή εισφορών στην ΕΕ για να εξασφαλίσει προνομιούχα πρόσβαση στην κοινή αγορά. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος ανήκει σ’ εκείνους τους τομείς που πρόκειται να επωφεληθούν από μια συμφωνία που θα αναγνωρίζει την «ισοδυναμία» των ρυθμιστικών καθεστώτων, σύμφωνα με τους FT.

Η εφημερίδα είπε ότι η Μέι διαβεβαίωσε τον ιαπωνικό κατασκευαστή αυτοκινήτων Nissan ότι το Brexit δεν πρόκειται να επηρεάσει τις συνθήκες λειτουργίες του εργοστασίου της στη Βρετανία. Αυτή είναι η πρώτη ένδειξη ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιλέξει συγκεκριμένους τομείς που θα προστατέψει από την επίδραση της εξόδου από την ΕΕ.

Η συνέχιση των πληρωμών προς την ΕΕ μετά το Brexit θεωρείται από τους ευρωσκεπτικιστές ως ένας τρόπος διατήρησης μιας προνομιακής πρόσβασης στις αγορές της ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή θα επιστρέφει περισσότερη κυριαρχία στο Λονδίνο σε τομείς όπως η μετανάστευση.