Οι πέντε όροι του ΔΝΤ για να μπει στο πρόγραμμα

Οι πέντε όροι του ΔΝΤ για να μπει στο πρόγραμμα
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde talks to Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) during a euro zone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, July 12, 2015. Euro zone leaders will fight to the finish to keep near-bankrupt Greece in the euro zone on Sunday after the European Union's chairman cancelled a planned summit of all 28 EU leaders that would have been needed in case of a "Grexit". REUTERS/Francois Lenoir - RTX1K290

Τι ζητάει το Ταμείο και γιατί οι απαιτήσεις του παραπέμπουν σε νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα.

Πέντε όρους θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως φάνηκε από το περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, ευρωζώνη και ΔΝΤ συμφώνησαν ότι διαφωνούν.

Το Ταμείο εκτιμά πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους, ενώ οι Ευρωπαίοι μένουν αμετακίνητοι στη συμφωνία του Μαΐου και δεν έχουν πρόθεση να συμφωνήσουν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης από τώρα, αντί για το 2018.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Επένδυση», αξιωματούχοι του Ταμείου ξεκαθάρισαν πως εισήγηση για συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με νέο δάνειο θα γίνει μόνο υπό πέντε προϋποθέσεις: περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, νέες περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις, δραστική μείωση του αφορολόγητου, ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα με τον πήχυ να κατεβαίνει στο 1,5%.

Η εφημερίδα γράφει πως το Μαξίμου έχει θορυβηθεί από τους όρους του Ταμείου, ειδικά αυτούς που αφορούν περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για νέο μνημόνιο.

Αποκαλύψεις Ολάντ: Η Λαγκάρντ ήταν υπέρ του Grexit, μου το είχε πει

Αιχμές Κομισιόν για ΔΝΤ
«Αναμένουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως είναι αδικαιολόγητα απαισιόδοξο». Αυτό δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις την Πέμπτη.  Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΝΙ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σχολιάζει τις θέσεις του… Πολ Τόμσεν, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στήριξης και ότι είναι αντιπαραγωγικό να μιλάμε για αναπροσαρμογή των στόχων.

«Όχι, δεν θα ξανανοίξουμε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, που παραμένουν 3,5%, το 2018. Είχαμε debate με το ΔΝΤ την περασμένη άνοιξη για τον προληπτικό μηχανισμό μέτρων (κόφτη) καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, εάν τα απαραίτητα μέτρα παρθούν, η Ελλάδα θα μπορέσει να πιάσει τους στόχους. Με το απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα έπιανε 1,5% σε πρωτογενές πλεόνασμα, υπήρχε η διαφορά του 2% και γι’ αυτό αποφασίσαμε τον προληπτικό μηχανισμό. Στο κάτω κάτω είναι ένα πρόγραμμα του ΕSM και οι στόχοι έχουν μπει. Θα ήταν αντιπαραγωγικό να τους επανεξετάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Κομισιόν έχει πει πολλές φορές ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι απαισιόδοξες. Τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο, οι προβλέψεις του Ταμείου δίνουν σε ένα πολύ υψηλότερο δείκτη χρέους με ΑΕΠ (debt-to-GDP ratio) σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Αν κοιτάξει κανείς την εφαρμογή του προγράμματος, θα δει ότι η Ελλάδα υπεραπέδωσε πέρυσι και είναι σε τροχιά να πιάσει τον στόχο φέτος, ενώ προετοιμάζεται για τον προϋπολογισμό του 2017», τόνισε ακόμη, για να προσθέσει: «Βλέπουμε όμως ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017, του 1,75%, είναι επιτεύξιμος και αναμένουμε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει αρκετά δυναμικά (quite strongly) του χρόνου, αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί. Η απαισιοδοξία του ΔΝΤ δεν δικαιολογείται».