Η περίοδος των λουκέτων δεν σταματά

Η περίοδος των λουκέτων δεν σταματά
Λουκέτο σε βιτρίνα κλείστου καταστήματος, στο κέντρο της Αθήνας, Παρασκευή 07 Σεπτεμβρίου 2012. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

Athens Ledra Hotel, Ηλεκτρονική και Πυρσός έβαλαν λουκέτο μέσα σε ένα μήνα.

Η καθυστέρηση στη συμφωνία με τους θεσμούς, τα capital controls που «χρονίζουν» σε λίγες μέρες, η ασφυκτική φορολογία και η αποδυναμωμένη αγορά που έχει κυριολεκτικά στερέψει από μετρητά, δημιουργούν ένα αντίξοο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΓΕΜΗ, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 22 Μαρτίου 2016,  διαγράφηκαν συνολικά 9.812 επιχειρήσεις, αριθμός κατά 78,08% υψηλότερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Στο μεταξύ, υπάρχει το ενδεχόμενο, ο αριθμός αυτός να έχει ξεπεράσει τις 10.000, καθώς πολλές είναι οι επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους αλλά δεν το έχουν δηλώσει λόγω οφειλών στο Δημόσιο, το ΙΚΑ, τις τράπεζες ή ακόμα και τους συνεργάτες και υπαλλήλους.

Η ελπίδα άργησε μια μέρα

Συνολικά από το 2008  στην Ελλάδα έχουν κλείσει 244.712 επιχειρήσεις ενώ τα τελευταία χρόνια, περίπου 70.000 επιχειρήσεις έφυγαν στην Βουλγαρία είτε κάνοντας “έναρξη” ως νέα εταιρεία ή μέσω μεταφοράς των φορολογικών στοιχείων στην γειτονική χώρα. Αυτό, συνεπάγεται εκτός των άλλων, με την αλματώδη αύξηση των ποσοστών της ανεργίας που για το πρώτο τρίμηνο του 2016 παρέμεινε στο 25% αλλά σχετίζεται και με τα ζητήματα ρευστότητας εντός της χώρας. Μόνο για το 2015, κάθε μέρα έκλειναν 59 επιχειρήσεις και χάνονταν 613 θέσεις εργασίας.

Τίτλοι τέλους για Athens Ledra Hotel, Πυρσός και Ηλεκτρονική σε λίγες εβδομάδες

«Η εταιρεία ΑΣΤΥ ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις ΑΕ, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του Athens Ledra Hotel, ανακοινώνει τη διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου από σήμερα 31 Μαΐου 2016 λόγω οικονομικών δυσχερειών. Θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις ως προς το μέλλον του ξενοδοχείου, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία». Με αυτά τα λόγια, ανακοινώθηκε η διακοπή της λειτουργίας του Athens Ledra Hotel που σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι εργαζόμενοι παρουσίαζε πληρότητα 100% τη φετινή σεζόν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ, σε συνολικά 73 ανέρχονται τα ξενοδοχεία που έπαυσαν τη λειτουργία τους από το 2011.

Η «Πυρσός security» που παρείχε υπηρεσίες ιδιωτικής φύλαξης και χρηματαποστολών, δραστηριοποιούνταν 22 χρόνια στην Ελλάδα. Χθες, οι 700 περίπου εργαζόμενοι που τους τελευταίους μήνες αμοίβονταν με έναντι αντί για ολόκληρο το ποσό των μισθών τους, πληροφορήθηκαν πως η επιχείρηση κλείνει.

Τέλος, στην ανεργία οδηγήθηκαν οι 450 εργαζόμενοι της “Ηλεκτρονικής” μετά την αιφνίδια κήρυξη πτώχευσης τον Απρίλιο. Η ελληνική αλυσίδα εμπορίας ηλεκτρονικών ειδών είχε εφαρμόσει τρία πλάνα αναδιάρθρωσης, αλλά δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος της “παγωμένης”, από τον περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων, αγοράς.