Η περιουσία των υπερπλούσιων του κόσμου μειώθηκε, σε… 45,4 τρισ. δολάρια

Η περιουσία των υπερπλούσιων του κόσμου μειώθηκε, σε… 45,4 τρισ. δολάρια
Ο αριθμός των κροίσων μειώθηκε στις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις, με εξαίρεση στην Ινδία.

Κακή χρονιά για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου μπορεί να χαρακτηριστεί το 2022, με τον πληθυσμό των ατόμων με καθαρή περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων να υποχωρεί στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, με εξαίρεση ένα κράτος της Ασίας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δεδομένων Alrata.

Ανά ήπειρο και χώρα

Όπως σημειώνεται στα ευρήματα, ανά τις ηπείρους του κόσμου οι υπερπλούσιοι στην Ασία σημείωσαν πτώση 11% το 2022, μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη περιοχή, σε 108.370 άτομα. Η Alrata αποδίδει την πτώση στις επιπτώσεις των lockdown στην Κίνα λόγω του κορονοϊού, στον πόλεμο στην Ουκρανίας και στα προβλήματα των τοπικών αλυσίδων εφοδιασμού.

Ο συνολικός πλούτος των υπερπλουσιών της Ασίας έφτασε τα 12,13 τρισ. δολάρια.

Στην Ευρώπη, ο πληθυσμός των κροίσων μειώθηκε κατά 7,1% σε 100.850 άτομα, με το σύνολο του πλούτου που διαθέτουν να φτάνει τα 11,73 τρισ. δολάρια.

Η Βόρεια Αμερική, η μεγαλύτερη αγορά υπερπλούτου στον κόσμο με συνολική καθαρή αξία 16,47 τρισ. δολαρίων, σημείωσε πτώση 4% σε 142.990 άτομα. Η έκθεση αποδίδει την πτώση στην επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Παγκοσμίως, ο πληθυσμός των υπερπλουσίων υποχώρησε κατά 5,4% στα 395.070 άτομα, ενώ η συνολική περιουσία τους έπεσε κατά 5,5% στα 45,4 τρισ. δολάρια.

Σημειώνεται πως από το Top-10 των χωρών με τον μεγαλύτερο πληθυσμό υπερπλουσίων μόνο στην Ινδία καταγράφηκε αύξηση το 2022 (+3%).

Οι μεγαλύτερες πτώσεις ανά χώρα στον αριθμό των υπερπλουσίων σημειώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ (-23%) και στην Ιαπωνία (-21,9%).

Οι πόλεις με τους πλουσιότερους ανθρώπους

Στις πόλεις με τον μεγαλύτερο πληθυσμό υπερπλουσίων βρίσκεται πρώτο το Χονγκ Κονγκ, παρά την ισχυρή ετήσια πτώση. Ακολουθούν η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Λος Άντζελες και την πρώτη 5άδα κλείνει το Σαν Φρανσίσκο.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο Top-10 των πόλεων βρίσκονται 5 πόλεις των ΗΠΑ, 3 πόλεις της Ασίας και 2 πόλεις της Ευρώπης.

Αναλυτικά, οι δέκα πόλεις με τον μεγαλύτερο πληθυσμό υπερπλουσίων για το 2022:

  1. Χονγκ Κονγκ
  2. Νέα Υόρκη
  3. Λονδίνο
  4. Λος Άντζελες
  5. Σαν Φρανσίσκο
  6. Σικάγο
  7. Σιγκαπούρη
  8. Παρίσι
  9. Τόκιο
  10. Ουάσιγκτον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com