Οι πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες στην Ελλάδα: Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.

Οι πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες στην Ελλάδα: Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.

Η «Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.» είναι αµιγώς ελληνική, από τις µεγαλύτερες στο χώρο της λιανικής πώλησης τροφίµων και ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Special Advertising Section

Ιδρύθηκε το 1954 από τον Σπύρο Σκλαβενίτη (1927 – 2006), τον Γιάννη Σκλαβενίτη (1924 – 1993) και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο (1920 -1999), έχοντας αρχικά ως δραστηριότητα τη χονδρική πώληση τροφίµων σε παντοπωλεία, τη συσκευασία και την πώληση µπαχαρικών.  

Οι ιδρυτές της δηµιούργησαν, το 1967, την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα, την «ΤΗΛΕΞΥΠ», η επιτυχία της οποίας τους ώθησε, αρχικά, το 1969, στη δηµιουργία του πρώτου καταστήµατος λιανικής κι εν συνεχεία, το 1971, στην ίδρυση του πρώτου σούπερ µάρκετ, στο Περιστέρι (Λεωφόρος Κηφισού 80).

Η επιχείρηση αναπτύχθηκε, τα επόµενα χρόνια, µε σταθερά βήµατα, ακολουθώντας µε συνέπεια την ίδια εµπορική πολιτική, που βασιζόταν σε τρεις άξονες: «Προϊόντα αρίστης ποιότητας, φιλική εξυπηρέτηση και τιµές “τόσο φθηνά όσο πουθενά”».

Το Μάρτιο του 2006, απεβίωσε ο Σπύρος Σκλαβενίτης. Λίγους µήνες αργότερα, τα παιδιά του εξαγόρασαν τα µερίδια των συνεταίρων του και ανέλαβαν τη διοίκηση της επιχείρησης, η οποία τότε διέθετε 36 καταστήµατα.

Τα επόµενα χρόνια, η επιχείρηση ανέπτυξε σηµαντικά το δίκτυο των καταστηµάτων της, εξαγοράζοντας τα 18 καταστήµατα της αλυσίδας σούπερ µάρκετ «Παπαγεωργίου» (τον Ιούλιο του 2007) και ιδρύοντας έως το 2014 συνολικά 56 καταστήµατα στο νοµό Αττικής.

Τον Ιανουάριο του 2015, η επιχείρηση προχώρησε στην εξαγορά του 60% του συνόλου των µετοχών της αλυσίδας σούπερ µάρκετ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ στην Κρήτη (38 καταστήµατα) και του 100% των µετοχών της Makro Ελλάδος (9 καταστήµατα χονδρικής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη και Πάτρα).

Tον Ιανουάριο του 2016, η Makro µετονοµάστηκε σε The Mart.