Η πιο θερμή χρονιά των τελευταίων πέντε ετών

Η πιο θερμή χρονιά των τελευταίων πέντε ετών

Νότια Αμερική, Ασία, Αφρική και Ευρώπη «καίγονται».

 

Η πιο θερμή χρονιά των τελευταίων πέντε ετών φαίνεται να ήταν το τρέχον έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετερωολογικού Οργανισμού. Η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών έκρινε κύριο ένοχο το θερμό βόρειο θαλάσσιο ρεύμα, Ελ Νίνιο, καθώς και την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την WMO, έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2014, ενώ ήταν κατά 143% υψηλότερα από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Στο βόρειο ημισφαίριο, η τρίμηνη παγκόσμια μέση συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 2015, πέρασε για πρώτη φορά μέχρι και τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο εμπόδιο.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του τρέχοντος έτους υπολογίζεται ότι είναι 1° Κελσίου πάνω από την προ-βιομηχανική εποχή, ενώ σύμφωνα με ένα έγγραφο του 2008 για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος, επιστήμονες αναφέρουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας 1 – 2° Κελσίου πάνω από τα επίπεδα των χρόνων 1980-1999 θα έθετε σημαντικούς κινδύνους για το οικοσύστημα. Οποιαδήποτε αύξηση άνω των 2° Κελσίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην εξαφάνιση των φυτών και των ζώων.

Σημειώνεται ότι η Νότια Αμερική και η Ασία είχαν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, ενώ η Αφρική και η Ευρώπη τη δεύτερη θερμότερη χρονιά.