Η προοπτική μιας καριέρας στην κυβερνοασφάλεια

Η προοπτική μιας καριέρας στην κυβερνοασφάλεια
Photo: pixabay.com
Το παγκόσμιο ετήσιο κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο προβλέπεται να φτάσει τα 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024.

Του Brad Haft

Το διαδίκτυο είναι ένα πολυσύχναστο και επικίνδυνο μέρος. Τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και οι παραβιάσεις δεδομένων αυξάνονται ως προς τη συχνότητα και το κόστος, αποτελώντας σοβαρή απειλή για τις επιχειρήσεις και τους μεμονωμένους πολίτες.

Μια έκθεση της Cybersecurity Ventures αναφέρει ότι το παγκόσμιο ετήσιο κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο προβλέπεται να φτάσει τα 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Εντωμεταξύ, η μέση τιμή μιας μεμονωμένης παραβίασης δεδομένων θα ανέλθει στα 4,45 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 15% από το 2023, σύμφωνα με την IBM.

Παράλληλα, πολλαπλασιάζεται και η ζήτηση για επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών -μια θέση εργασίας εισαγωγικού επιπέδου για την άμυνα στον κυβερνοχώρο με μέσο μισθό 112.000 δολάρια- θα γνωρίσουν αύξηση της απασχόλησης κατά 32% έως το 2032, ξεπερνώντας την ανάπτυξη των περισσότερων άλλων επαγγελμάτων.

Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης μαζί με την έλλειψη εργαζομένων σημαίνει ένα πράγμα: «Υπάρχει ένα τεράστιο κενό», λέει ο M.K. Palmore, διευθυντής του γραφείου CISO στο Google Cloud. «Κάθε οργανισμός, ανεξάρτητα από το τι κάνει, είναι ένας τεχνολογικός οργανισμός. Σήμερα, εξαρτόμαστε πάρα πολύ από την τεχνολογία – γι’ αυτό οι εταιρείες πρέπει να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο κυβερνοασφάλειας».

Σύμφωνα με την Dana Simberkoff, επικεφαλής Κινδύνου, Ιδιωτικότητας και Ασφάλειας Πληροφοριών στην AvePoint Inc. δεν είναι μόνο η έλλειψη εξειδικευμένων ανώτερων υπαλλήλων. Υπάρχει και ένα κενό σε νέες προσλήψεις σε εισαγωγικό επίπεδο. «Αυτό οφείλεται στην άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και στην αύξηση της κερδοφορίας του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Απλώς οι εγκληματίες είναι πολύ περισσότεροι από τους καλούς», λέει η Simberkoff.

Με σχεδόν 600.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας μόνο στις ΗΠΑ, ο ανταγωνισμός είναι έντονος και οι προσδοκίες υψηλές. Όμως, για να μπορέσετε να …περάσετε την πόρτα, πρέπει να γνωρίζετε τι αναζητούν οι υπεύθυνοι προσλήψεων από τους υποψηφίους.

Τι είναι η κυβερνοασφάλεια;

Η κυβερνοασφάλεια είναι ο κλάδος της διασφάλισης και της υπεράσπισης των πληροφοριών που είναι αποθηκευμένες σε τηλέφωνα, υπολογιστές και δίκτυα από εγκληματίες και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να κυμαίνονται από κείμενα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι πληροφορίες πιστωτικών καρτών και ιατρικά αρχεία.

Η Simberkoff προσθέτει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις γίνονται όλο και πιο τρομακτικές, στοχεύοντας όχι μόνο επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες και τις οικογένειές τους.

«Οι γονείς μου έχουν δεχτεί τηλεφωνήματα από ρομπότ που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη, προσποιούμενοι ότι είναι τα εγγόνια τους, ζητώντας βοήθεια», λέει. «Καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις γίνονται πιο προσωποποιημένες και εξελιγμένες, η ανάγκη για επαγγελματίες κυβερνοασφάλειας αυξάνεται. Νομίζω ότι δεν υπήρξε ποτέ μια πιο σχετική ή πιο σημαντική καριέρα».

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για θέσεις εργασίας εισαγωγικού επιπέδου στην κυβερνοασφάλεια;

Δεν υπάρχει μία και μόνη οδός για να εισέλθει κανείς στον κλάδο – είτε πρόκειται για την απόκτηση πτυχίου είτε για πιστοποίηση. Αλλά υπάρχει μια σύντομη λίστα ελέγχου των στοιχείων που οι εργοδότες θέλουν να δουν στην αίτησή σας, ανεξάρτητα από το ιστορικό σας.

«Η συνταγή για να αισθανθεί άνετα ένας οργανισμός ώστε να προσλάβει νέα ταλέντα και στη συνέχεια να εκπαιδεύσει αυτά τα ταλέντα δεν είναι πάντα η ίδια από τον έναν οργανισμό στον άλλο», λέει ο Palmore. Τόσο ο ίδιος όσο και η Simberkoff θέλουν οι υποψήφιοι να έχουν κάνει τρία πράγματα πριν υποβάλουν αίτηση: 

  • Να έχουν αποκτήσει μια βασική κατανόηση του κλάδου της κυβερνοασφάλειας.
  • Να έχουν αναπτύξει τις δεξιότητές τους στον τομέα της ασφάλειας και να μπορούν να τις αποδείξουν με πιστοποιήσεις και πτυχία.
  • Να έχουν «λερώσει τα χέρια» τους και να έχουν μάθει πρακτικά πώς γίνεται η δουλειά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com