Η Replay, ο Τσουβελεκάκης και η ανάκτηση του χαμένου εδάφους

Η Replay, ο Τσουβελεκάκης και η ανάκτηση του χαμένου εδάφους
Photo: pixabay.com
Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της διοίκησης της Fashion Box για την τριετία 2023 – 2025 περιλαμβάνει την ανακαίνιση υφιστάμενων καταστημάτων και την αναδιοργάνωση των σημείων πώλησης στην λιανική.

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από την ημέρα που άνοιξε το πρώτο κατάστημα Replay το 1993 στο Κολωνάκι. Τριάντα χρόνια μετά η Fashion Box του Κωνσταντίνου Τσουβελεκάκη, από τους πλέον ισχυρούς «παίκτες» στον χώρο της ένδυσης, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικής κρίσης, πανδημία και ρωσο-ουκρανικού πολέμου, συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Πέρυσι παραδείγματος χάριν η εταιρεία Fashion Box Ελλάς ΑΕ, που έχει την αποκλειστική εισαγωγή, διανομή και προώθηση, σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, και Τουρκία των εμπορικών σημάτων REPLAY, WE ARE REPLAY, REPLAY&SONS και τα εμπορικά υποσήματα REPLAY FOOTWEAR, REPLAY ONE OFF & REPLAY SPORTLAB, «είδε» τις πωλήσεις της να καταγράφουν σημαντική ανάπτυξη. Ωστόσο παραμένουν κάτω από τις επιδόσεις των μέσων της περασμένης δεκαετίας.

Ο κύκλος εργασιών της, παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 29,6% στα 10,191 εκατ. ευρώ, το μικτό Περιθώριο Καθαρού Κέρδους αυξήθηκε κατά́ 3,4%, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 236.459 ευρώ από 280.955 ευρώ το 2021, ο συνολικός δανεισμός μειώθηκε από 3,631 εκατ. ευρώ στα 2,011 εκατ. ευρώ ενώ τα ταμειακά́ διαθέσιμα και Ισοδύναμα αυξήθηκαν στα 2,985 εκατ. ευρώ έναντι 2,976 εκατ. ευρώ.

Αποτελέσματα που προήλθαν από το δίκτυο διανομής της εταιρείας που αριθμεί 31 σημεία πώλησης εκ των οποίων τα 15 είναι αποκλειστικά καταστήματα Replay (6 εταιρικά́ Replay Stores, 4 εταιρικά́ Replay Outlets, 1 Replay Store θυγατρικής εταιρείας και 4 franchise Replay Stores), τα 12 shop in a shop (Replay stores μέσα σε πολυκαταστήματα), τα 4 Replay Corners και από τους 215 εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους.

Όμως ποια είναι η εκτίμηση της εταιρείας για το άμεσο μέλλον; Συγκρατημένα αισιόδοξη. «Αλλά́ δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν εύλογα και αξιόπιστα διότι συνεχίζεται η αβεβαιότητα που υπάρχει τόσο από την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, την ηλεκτρική ενέργεια και γενικότερα στη διατροφική αλυσίδα, όσο και στη διάρκεια ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης», αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις.

Γιατί; Γιατί η αγορά λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης διέρχεται μια ιδιαιτέρα δύσκολη περίοδο, που χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό́ από́ την πτώση της εμπορικής κίνησης και την ταυτόχρονη συγκέντρωση σε επίπεδο προσφοράς.

Για αυτό τον λόγο στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των οικονομικών της μεγεθών, η εταιρεία προσπαθεί να επεκτείνει την δραστηριότητά της σε αγορές εκτός της Ελλάδας, καθότι το οικονομικό καθεστώς που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της χώρας είναι ευμετάβλητο και δύσκολο. Στο πλαίσιο αυτό́, εντάσσεται και η επέκταση της δραστηριότητας της σε Βουλγαρία, Κύπρο και Τουρκία.

Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της διοίκησης της για την τριετία 2023 – 2025 περιλαμβάνει την ανακαίνιση υφιστάμενων καταστημάτων και την αναδιοργάνωση των σημείων πώλησης στην λιανική, με το κλείσιμο μη κερδοφόρων καταστημάτων και την αντικατάστασή τους από νέα. Όσον αφορά τις προοπτικές για το 2023, η Εταιρεία προσπαθεί να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην εγχώρια και ξένη αγορά με κύριο στόχο τη διατήρηση και την κατά́ το δυνατόν ενίσχυση του μεριδίου των προϊόντων REPLAY στην αγορά́ της casual ένδυσης.

Επιπρόσθετα, σε λειτουργικό επίπεδο η διοίκηση έχει ήδη ξεκινήσει πολιτική διαχείρισης της ρευστότητας, η οποία μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την μείωση των υποχρεώσεων, την πιο αυστηρή διαχείριση των αποθεμάτων, την διατήρηση υψηλού μικτού κέρδους καθώς και την περαιτέρω συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων της.

Σε επίπεδο εμπορικής πολιτικής η εταιρεία ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα του κλάδου της ένδυσης που αφορούν την εποχικότητα εμπορευματοποίησης των προϊόντων. Έτσι, διαθέτει δυο κύριες εμπορικές περιόδους/εποχές: άνοιξη/καλοκαίρι και φθινόπωρο/χειμώνας. Στα μεσοδιαστήματα η Εταιρεία εμπορεύεται ειδικές συλλογές (Flash Collections) μικρότερης έκτασης, οι οποίες αποτελούνται από είδη τα οποία φέρουν τα χαρακτηριστικά της μόδας της αντίστοιχης περιόδου στην οποία απευθύνονται.

Κατά τους μήνες Ιούλιο-Σεπτέμβριο πραγματοποιείται ο δειγματισμός σε πελάτες χονδρικής και στους υπευθύνους λιανικής και η λήψη παραγγελιών για την επόμενη εμπορική περίοδο άνοιξη/καλοκαίρι. Αντίστοιχα κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο πραγματοποιείται ο δειγματισμός σε πελάτες χονδρικής και στους υπευθύνους λιανικής και η λήψη παραγγελιών για την επόμενη εμπορική περίοδο φθινόπωρο/χειμώνας.

Κατά τους μήνες Δεκέμβριο-Φεβρουάριο πραγματοποιείται η λήψη των εμπορευμάτων από τον προμηθευτή και η αποστολή αυτών στους πελάτες χονδρικής και στα καταστήματα λιανικής για την εμπορική περίοδο άνοιξη/καλοκαίρι. Αντίστοιχα κατά τους μήνες Ιούνιος-Σεπτέμβριος πραγματοποιείται η λήψη των εμπορευμάτων από τον προμηθευτή και η αποστολή αυτών στους πελάτες χονδρικής και στα καταστήματα λιανικής για την εμπορική περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: