Η Σκωτία σχεδιάζει την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας – Το πλάνο και τα οφέλη

Η Σκωτία σχεδιάζει την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας – Το πλάνο και τα οφέλη
Business people stacking hands in meeting
Πιλοτικό σχέδιο διάρκειας 12 μηνών που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το τέλος του 2023.

Την καθιέρωση της 4ήμερης εβδομάδας εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους, σε πιλοτικό επίπεδο, σχεδιάζει η κυβέρνηση της Σκωτίας, με το Εδιμβούργο να θέλει τον ιδιωτικό τομέα να ακολουθήσει στο εγχείρημα.

Όπως μετέδωσαν οι Times την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος (SNP), Χάμζα Γιούσαφ, αναμένεται να παρουσιάσει το πιλοτικό σχέδιο διάρκειας 12 μηνών που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το τέλος του 2023.

Η 4ήμερη εργάσιμη εβδομάδα αναμένεται να αφορά ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους, σε διάφορους κλάδους.

Η κυβέρνηση της χώρας ελπίζει πως το πρόγραμμα θα παρακινήσει και τον ιδιωτικό τομέα να ακολουθήσει, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της παραγωγικότητας και προώθησης στην ισορροπία εργασιακής και προσωπικής ζωής.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε στο Fortune.com πως το πιλοτικό πρόγραμμα στοχεύει να «αξιολογήσει τα οφέλη για το περιβάλλον, την υγεία και την ευημερία, καθώς και τα κέρδη από την αποτελεσματικότητα που θα μπορούσε να επιφέρει» και ότι θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό «εν ευθέτω χρόνω».

«Υπάρχουν ήδη πολλά ανεξάρτητα πιλοτικά προγράμματα που λαμβάνουν χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως και εστιάζοντας σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του δημόσιου τομέα θα μπορέσουμε να προσθέσουμε πρόσθετη αξία στις υπάρχουσες δοκιμές» υποστήριξε ο εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η μικρότερη εβδομάδα εργασίας;

Το σχέδιο του SNP να προσφέρει μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα έρχεται μετά από μια σειρά προηγούμενων αξιωματούχων που απέτυχαν να υλοποιήσουν τις πολιτικές τους, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων ανακύκλωσης και της διαφήμισης αλκοόλ.

Η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων της Σκωτίας συνεχίζει να εργάζεται από το σπίτι και με τις γενικές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, η πιλοτική τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θα μπορούσε να δείξει πώς μπορούν να προωθηθούν με επιτυχία νέες πολιτικές.

Η τετραήμερη εβδομάδα έχει συγκεντρώσει πολιτική υποστήριξη, μεταξύ άλλων από τους Εργατικούς της Σκωτίας και την κυβέρνηση της Ουαλίας, αναφέρει ο Guardian. Αλλά κανείς δεν το έχει εφαρμόσει ακόμη, με εξαίρεση το περιφερειακό συμβούλιο του South Cambridgeshire, το οποίο ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα νωρίτερα φέτος για να δοκιμάσει την τετραήμερη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com