Η Standard Chartered προειδοποιεί: Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει

Η Standard Chartered προειδοποιεί: Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει
The Standard Chartered Plc logo sits on display at the company's headquarters in London, U.K., on Wednesday, Oct. 13, 2010. Standard Chartered Plc plans to raise about 3.3 billion pounds ($5.2 billion) in a rights offer, as banking regulators prepare to force large lenders to hold more capital than the Basel III capital accords require. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg
Οι δραματικές αλλαγές στο μακροοικονομικό περιβάλλον έχουν προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένες τράπεζες

Προειδοποίηση πως ο τραπεζικός κλάδος, παγκοσμίως, μπορεί εκ νέου να αντιμετωπίσει ζητήματα απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της Standard Chartered Μπιλ Γουίντερς, παρόλο που οι κίνδυνοι από την αναταραχή της αγοράς τον περασμένο μήνα έχουν υποχωρήσει.

Ειδικότερα, ο Μπιλ Γουίντερς είπε ότι άλλα ζητήματα θα μπορούσαν «να επανέλθουν υπό μορφή κάποιας άλλης κρίσης», καθώς οι ανισορροπίες οι οποίες υπάρχουν σε ορισμένες τράπεζες αρχίζουν να αποκαλύπτονται. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αφήσουμε το ζήτημα πίσω μας», είπε ο Winters στην Joumanna Bercetche του CNBC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται πως η ταχεία παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών τον περασμένο μήνα απέτρεψε την κατάρρευση της Silicon Valley Bank -και αργότερα της Credit Suisse- να κλιμακωθεί σε ευρύτερη τραπεζική κρίση.

Ωστόσο, ο Γουίντερς προειδοποίησε ότι οι «δραματικές αλλαγές στο μακροοικονομικό περιβάλλον» —δηλαδή, οι γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων με στόχο την εξομάλυνση του πληθωρισμού— έχουν προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένες τράπεζες, τα οποία θα μπορούσαν ακόμη να συμβάλουν κατά τρόπο αρνητικό στη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα.

«Οι επιτοκιακές αυξήσεις αποκάλυψαν σφάλματα στα επιχειρηματικά μοντέλα ή επιδείνωσαν προβλήματα που γνωρίζαμε ότι υπήρχαν, αλλά ίσως δεν εκτιμούσαμε πόσο σοβαρά ήταν», είπε. «Αυτά τα ελαττώματα εξακολουθούν να υπάρχουν», πρόσθεσε ο Γουίντερς.

«Υπάρχουν ανισορροπίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου των πολύ χαμηλών επιτοκίων. Είναι καθήκον μας να καταλάβουμε πού πρέπει να προσπαθήσουμε και να προβλέψουμε τις αλλαγές που μπορεί να έρθουν», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γουίντερς επαίνεσε το έργο τόσο των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ όσο και της Ελβετίας για την αναχαίτιση της μετάδοσης. Ωστόσο, σημείωσε ότι το επεισόδιο ανέδειξε επίσης ορισμένες ρυθμιστικές ελλείψεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή. «Υπήρχαν ξεκάθαρα κάποια ρυθμιστικά κενά και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα τα κλείσουμε», είπε.

«Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να επιβαρύνουμε την οικονομία λόγω υπερβολικής ρύθμισης αν δεν είμαστε προσεκτικοί». Η Standard Chartered, η οποία πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της στην Ασία και στις αναδυόμενες οικονομίες, πρόκειται να ανακοινώσει τα κέρδη της την Τετάρτη. Το περασμένο τρίμηνο, η τράπεζα ανέφερε αύξηση 28% στα ετήσια προ φόρων κέρδη καθώς οι παγκόσμιες αυξήσεις των επιτοκίων αύξησαν τα έσοδά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: