Η Tesla παρουσιάζει το μεγαλύτερο εργοστάσιο αποθήκευσης μπαταρίας στον κόσμο

Η Tesla παρουσιάζει το μεγαλύτερο εργοστάσιο αποθήκευσης μπαταρίας στον κόσμο

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατασκευή στον κόσμο με συνολικό κόστος τα 5 δισ. δολάρια.

Η Tesla «έκοψε την κορδέλα» στην τεράστια νέα εγκατάσταση αποθήκευσης εξοπλισμού μπαταρίας στην Καλιφόρνια, την μεγαλύτερη κατασκευή στον κόσμο. Η νέα εγκατάσταση έρχεται να προστεθεί στις εξίσου γιγάντιες  κατασκευές που χτίστηκαν από την AES και την Altagas και οι οποίες, σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται να λανσαριστούν την ίδια περίοδο.

Κάθε μονάδα που αποτελείται από κυψέλες μπαταριών λιθίου-ιόντων, έχει ως στόχο να απορροφά ενέργεια από το δίκτυο τη μέρα και στη συνέχεια να τροφοδοτεί πίσω τους παρόχους. Ικανό να τροφοδοτεί 15.000 σπίτια, το σύστημα σχεδιάστηκε ως μέρος ενός πλάνου ασφαλείας έναντι πιθανής ενέργειακής έλλειψης μετά από μια τεράστια διαρροή μεθανίου σε μια εγκατάσταση φυσικού αερίου κοντά στο Λος Άντζελες.

Για την Tesla –η οποία επένδυσε 5 δισεκατομμύρια δολάρια στο λεγόμενο Giga-εργοστάσιό της στην έρημο- το έργο της Νεβάδας έχει ιδιαίτερη σημασία: Η βιώσιμη και αποδοτική αποθήκευση της μπαταρίας είναι ζωτικής σημασίας για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια οι οποίες “διώχνουν” τα  ορυκτά καύσιμα από το δίκτυό της. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σύστημα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

«Είναι κάπως δύσκολο να κατανοήσει μερικές φορές κάποιος την ταχύτητα που συμβαίνουν όλα αυτά» δήλωσε ο Chief Technology Officer της Tesla, J. Β Straubel. «H δυνατότητα αποθήκευσης αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο μπορούμε ανθρωπίνως να οριοθετήσουμε».

Μέχρι πρόσφατα, η αποθήκευση της μπαταρίας ήταν πολύ πιο ακριβή και αφορούσε μόνο σε εξάρσεις της ζήτησης από το φυσικό αέριο. Ωστόσο, η ταχεία πτώση των τιμών στις μπαταρίες λιθίου κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η οποία είναι αποτέλεσμα της διάδοσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχει κάνει την τεχνολογία αυτή πολύ πιο βιώσιμη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μπαταρίες της Tesla, να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο: