Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τις τράπεζες – Συγκριτικό πλεονέκτημα τα δεδομένα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τις τράπεζες – Συγκριτικό πλεονέκτημα τα δεδομένα
epa06197904 A performer wearing a robotic costume dances next to digital lightings illumination during the 21st World Congress on Information Technology (WCIT) in Taipei, Taiwan, 11 September 2017. According to news reports on 07 September 2017, Taiwan Minister of Science and Technology Chen Liang-gee said that Taiwan government has laid out a 16 billion New Taiwan Dollar (some 527 million US dollars) development plan to beef up the domestic artificial intelligence (AI) industry. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H ΑΙ μεταμορφώνει τις τράπεζες πολύ γρήγορα με χαμηλό κόστος

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την ασφάλεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο πάνελ του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, χαρακτήρισε τα δεδομένα “τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για όσους τα αξιοποιούν σωστά”. “Χωρίς τα δεδομένα και το cloud, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα”, σημείωσε και πρόσθεσε πως η Εθνική κατάφερε ξεκινώντας από το μηδέν να είναι σήμερα ένας από τους καλύτερους παρόχους i-banking στην Ευρώπη. Συμπλήρωσε πως η ΑΙ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τομείς, όπως οι προσωποποιημένες προτάσεις, τα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις και οι KYC (Know Your Customer) υπηρεσίες. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ΑΙ για εσωτερικές προς το παρόν εργασίες “μέχρι να μπορέσουμε να διαχειριστούμε συνολικά τα πλεονεκτήματα. Προχωράμε ραγδαία, με τα APIs και θα ειμαστε μπροστά από τους ανταγωνιστές μας τα επόμενα χρόνια”, σημείωσε ο κ.Μυλωνάς.

O David Cordero, Senior Managing Director της ισπανικής εταιρείας “Accenture“, τόνισε, ότι στο μέλλον όλες οι υπηρεσίες των τραπεζών θα υπαχθούν στην ΑΙ, φέρνοντας μεγάλες αλλαγές. Για παράδειγμα από το περιεχόμενο email παραπόνων πελατών θα μπορούν να προτείνουν προσωποποιημένες λύσεις. “Θέλουμε ανθρώπους, αλλά με ικανότητες σε διαφορετικούς ρόλους”, διευκρίνισε, τονίζοντας πως χρειάζεται καινοτομία, αλλά ταυτόχρονα ψηφιακή ασφάλεια, καθώς η τεχνολογία στο μέλλον θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα.

Ο Sajit Vijayakumar, διευθύνων σύμβουλος της  ινδικής εταιρείας  “Infosys Finacle”, υποστήριξε πως χρειάζεται και ψηφιακή ανθεκτικότητα, αφού “το θέμα δεν είναι το αν, αλλά το πότε θα γίνει μία κυβερνοεπίθεση”.

 Ο Simon Ward, Global Core Banking & Payments ISV Practice Leader της IBM, ανέφερε πως “η ΑΙ μεταμορφώνει τις τράπεζες πολύ γρήγορα με χαμηλό κόστος, ευελιξία και ταχύτητα”, ενώ ταυτόχρον έδωσε έμφαση στην ασφάλεια των ψηφιακών εργαλείων και στην αποφυγή του κινδύνου υπερσυγκέντρωσης δεδομένων στους μεγάλους παίκτες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ