Η τεχνητή νοημοσύνη και η μείωση της εργασίας σε 3 μέρες την εβδομάδα

Η τεχνητή νοημοσύνη και η μείωση της εργασίας σε 3 μέρες την εβδομάδα
Photo: AFP
Μόνο ένα μέρος της κοινωνίας θα δει τα οφέλη αυτών των αλλαγών, τόνισε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ρέι Ντάλιο.

Ένας από τους γνωστούς επενδυτές παγκοσμίως, ο Ρέι Ντάλιο -ιδρυτής του Bridgewater Associates που είναι από τα μεγαλύτερα hedge fund του κόσμου- μίλησε για τα οφέλη και τις προκλήσεις που μπορεί να αποφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

Σε ομιλία του στο Asia Summit του ιδρύματος Milken, ο Ντάλιο υποστήριξε πως ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα διαφόρων «μεγάλων αναταραχών».

Κατονόμασε πέντε «ζητήματα της εποχής μας», τα οποία, όπως υποστήριξε, θα αλληλεπιδράσουν και θα μεταμορφώσουν τον τρόπο λειτουργίας του κόσμου:

  1. Πρωτοφανής δημιουργία χρέους
  2. Εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις σε χώρες όπως οι ΗΠΑ
  3. Η αλλαγή της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων
  4. Η κλιματική αλλαγή
  5. Οι τεχνολογικές ανακαλύψεις.

Όσον αφορά την τελευταία από αυτές τις «δυνάμεις», ο επενδυτής είπε πως η τεχνητή νοημοσύνη επρόκειτο να αποτελέσει μια σημαντική μετασχηματιστική δύναμη, μια τεχνολογία «όμοια με την πυρηνική, απλά πιο ισχυρή» όπως υποστήριξε ο Ντάλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε όρους παραγωγικότητας, αυτή θα μπορούσε να είναι συγκλονιστική», προέβλεψε. «Θα υπάρξουν ρομπότ με AI, θα είναι άνθρωποι σχεδόν. Αν γίνει καλή διαχείριση, νομίζω ότι η εβδομάδα εργασίας θα μπορούσε να μειωθεί. Ίσως… η εβδομάδα εργασίας να πάει σε τριήμερη εβδομάδα εργασίας ή κάτι τέτοιο».

«Τεράστιες επιπτώσεις»

Ωστόσο, ο Ντάλιο προειδοποίησε ότι αν δεν γίνουν παρεμβάσεις, μόνο ένα μέρος της κοινωνίας θα δει τα οφέλη αυτών των αλλαγών. «Θα υπάρξει διαφωνία για το τι πρέπει να κάνουμε και πώς να το κάνουμε», είπε, σημειώνοντας ότι καθώς η τεχνητή νοημοσύνη διαταράσσει την αγορά εργασίας, ορισμένοι εργαζόμενοι θα βρεθούν με ελάχιστη ή καθόλου χρησιμότητα στη νέα οικονομία, ενώ άλλοι θα εξακολουθούν να είναι «ελάχιστα σε αυτή».

«Θα υπάρξουν αυτές οι μεγάλες, τεράστιες επιπτώσεις στον πλούτο λόγω αυτού» τόνισε ο Ντάλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com