Η τεχνητή νοημοσύνη και η βιομηχανική πολιτική έσωσαν την οικονομία των ΗΠΑ το 2023

Η τεχνητή νοημοσύνη και η βιομηχανική πολιτική έσωσαν την οικονομία των ΗΠΑ το 2023
epa07708166 Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell testifies during the House Financial Services Committee hearing on 'Monetary Policy and the State of the Economy' on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 10 July 2019. US President Donald J. Trump has publicly pressured Chairman Powell to cut interest rates to spur the US economy. EPA/SHAWN THEW
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell θα έπρεπε να γιορτάζει αυτές τις μέρες. Μέχρι στιγμής, η Fed φαίνεται να τα έχει πάει πολύ καλά.

Των Alan Murray & Nicholas Gordon

Αν η γενετική τεχνητή νοημοσύνη ήταν η κορυφαία επιχειρηματική ιστορία του 2023, η ζωντανή αμερικανική οικονομία πρέπει να πάει στη 2η θέση. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με εκπληκτικό ρυθμό 5,2% το τρίτο τρίμηνο, και ενώ πιθανότατα επιβραδύνθηκε το τρέχον τρίμηνο, δεν δείχνει σημάδια πτώσης. Εντωμεταξύ, ο πληθωρισμός μετριάστηκε ως εκ θαύματος σε μόλις 3% τον Νοέμβριο – πάνω από τον στόχο της Fed για 2%, αλλά όχι κατά πολύ.

Κάποιοι επέκριναν τη Fed ότι κινείται πολύ αργά κατά του πληθωρισμού. Αρκετοί άλλοι είχαν την αντίθετη άποψη, λέγοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ήταν υπερβολικά επιθετικές. Αλλά ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell θα έπρεπε να γιορτάζει αυτές τις μέρες. Μέχρι στιγμής, η Fed φαίνεται να τα έχει πάει πολύ καλά.

Οι δύο μεγάλες ιστορίες, φυσικά, σχετίζονται μεταξύ τους. Ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη συνέβαλε στην αισιοδοξία για το μέλλον και ώθησε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν. Μπορείτε να δείτε αποδείξεις γι’ αυτό στο χρηματιστήριο, όπου η αξία των Magnificent Seven – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla και Meta – αυξήθηκε κατά 75% φέτος, παρέχοντας τη μερίδα του λέοντος στην άνοδο της αγοράς. Αφαιρέστε αυτές τις εταιρείες και η συνολική άνοδος της αγοράς είναι μόλις και μετά βίας διψήφια.

Ο άλλος παράγοντας που λαμβάνει λιγότερη προσοχή είναι η αξιοσημείωτη άνοδος των δημόσιων επενδύσεων. Η Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης ανέφερε πρόσφατα ότι ο ισχυρός συνδυασμός του διακομματικού νόμου για τις υποδομές, του νόμου για τα τσιπς και του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού «αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη διατομεακή δημόσια επένδυση από την εποχή του New Deal, εισάγοντας 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέες ομοσπονδιακές δαπάνες σε διάστημα 10 ετών». Και σημειώστε ότι πρόκειται για πραγματική επένδυση – το είδος εκείνο που ωθεί τις επιχειρήσεις να αναλάβουν δράση.

Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο κορυφαίος στόχος για τα παγκόσμια επενδυτικά δολάρια με τις εταιρείες να επιδιώκουν να επωφεληθούν από την κατασκευή υποδομών, τις εγκαταστάσεις υδρογόνου, μπαταριών και άλλων πράσινων μορφών ενέργειας και φυσικά την κατασκευή ημιαγωγών. Μία μόνο εταιρεία, η Intel, πρόκειται να αποκομίσει 10 έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικές επιδοτήσεις, αφού επενδύσει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες εγκαταστάσεις τσιπ.

Ένα φρένο στο σημερινό κύμα οικονομικής δραστηριότητας είναι ο ρυθμιστικός ζήλος της αμερικανικής κυβέρνησης. Τα παραπάνω κίνητρα συνοδεύονται από κάθε είδους δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πρόθεσή τους. Η υπερβολή σε τομείς όπως η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία είναι ένας άλλος ανασταλτικός παράγοντας, όπως τόνισαν πρόσφατα διακομματικοί σχολιαστές στο Fortune. Επιπλέον, νέα οικονομικά προβλήματα μπορεί να παραμονεύουν το νέο έτος.

Αλλά προς το παρόν, οι ΗΠΑ διαθέτουν την πιο εύρωστη οικονομία στον κόσμο. Και ο ισχυρός συνδυασμός της νέας τεχνολογίας και των κρατικών επενδύσεων μπορεί να το διατηρήσει αυτό για αρκετό καιρό ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com