Η Τουρκία πήρε όσα ήθελε και έδωσε μόνο υποσχέσεις

Η Τουρκία πήρε όσα ήθελε και έδωσε μόνο υποσχέσεις
epa05047819 (L-R) Greek Prime Minister Alexis Tsipras, German Chancellor Angela Merkel chats with Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu and French President Francois Hollande, at the start of an extraordinary EU Summit with Turkey in Brussels, Belgium, 29 November 2015. The European Union hopes to secure Ankara's concrete help in stemming a surge in migration, at a joint summit in Brussels, with the bloc offering financial aid and closer ties in return. Europe is facing its largest people movements since World War II, with almost 900,000 migrants and asylum seekers arriving this year. Many, including large numbers from war-torn Syria, transit through Turkey and board boats headed for Greece. EPA/OLIVIER HOSLET

Συνολικά 3 δισ. για το προσφυγικό και επανεκκίνηση ενταξιακής πορείας μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. Ικανοποιημένη η Αθήνα.

Τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα απασχόλησε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία κατέληξε σε ένα κείμενο συμπερασμάτων που συμπεριέλαβε και τις ελληνικές θέσεις.

Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.

Αναχωρώντας από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολαντ δήλωσε ότι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης -πρωτίστως στη Συρία- και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής. Τόνισε δε ότι το βασικό ζητούμενη της συνόδου ήταν η συμφωνία επί ενός σχεδίου δράσης το οποίο θα πρέπει να υλοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων που θα λάβει η Τουρκία από την ΕΕ θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία για την ανάσχεση των ροών των προσφύγων προς τις χώρες μέλη της ΕΕ. Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ ανέφερε ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι γνωστό και ότι δεν τίθεται θέμα μεταβολής του.

Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους

Στον Τούρκο Πρωθυπουργό απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα των προσφυγικών ροών και τις παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο.

«Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της ευρωτουρκικής Συνόδου. «Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισ. για εξοπλισμούς, εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε. Έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η ημέρα είναι “ιστορική” και το βασικό όπως είπε είναι “πως καταφέραμε να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ”.

Μάλιστα πρόσθεσε πως “ούτε η Τουρκία ούτε η Ευρώπη έχουν προκαλέσει αυτή την κρίση αλλά σήμερα πρέπει να δράσουμε συλλογικά ώστε να βοηθηθούν άμεσα εκατομμύρια άνθρωποι” και συμπλήρωσε λέγοντας: “Ενδεικτικά αναφέρω πως σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν 2,8 εκατ. άνθρωποι από τη Συρία και περισσότεροι από 300.000 από το Ιρακ για τους οποίους έχουμε δαπανήσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία προσφέρει η Ευρώπη δεν πηγαίνουν στην Τουρκία αλλά στους ίδιους τους ανθρώπους που υποφέρουν. Η κρίση στη Συρία δεν σταματά με το να σταματήσουμε τις μεταναστευτικές ροές, η κρίση πρέπει να σταματήσει στην ίδια τη χώρα και με αυτό το στόχο θα πρέπει να εργαστούμε”.

Ο Πρόεδρος της ΕΕ Ντόναντ Τουσκ σημείωσε ότι συζητήθηκαν θέματα όπως η τρομοκρατία, γεωστρατηγικά θέματα  και φυσικά το μεταναστευτικό όπου όλοι θέλουμε να υπάρξει σημαντική αλλαγή για την ανάσχεση μεταναστών και την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. “Θα αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις και συμφωνήσαμε να δώσουμε 3 δισ. στην Τουρκία.  Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για εμάς και για την ένταξή της θα συνεχιστούν οι συζητήσεις. Για την Ευρώπη το  2016 θα είναι μια σημαντική χρονιά” είπε μεταξύ άλλων ο Ντόναλτ Τουσκ, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι “η συνάντηση σήμερα θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πως θα εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία  και την αντιμετώπιση των  προσφυγικών ροών. Χρειάζονται  κοινές λύσεις και συμφωνήσαμε σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και κυρίως στα τεχνικά θέματα.

Νταβούτογλου: Η Τουρκία είναι ευρωπαϊκό έθνος

Μήνυμα ότι η Τουρκία είναι ευρωπαϊκό έθνος και το μέλλον της είναι κοινό με αυτό της Ευρώπης που καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, έστειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας ενώπιον των 28 ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Το ότι μας καλέσατε σήμερα εδώ δείχνει ότι βλέπετε την Τουρκία ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου μέσα στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, κάτι το οποίο θα ήταν “επιτυχία για την Ευρώπη”.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα υπάρχει μια «de facto» αλληλεγγύη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, όχι μόνο στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά και κατά της τρομοκρατίας και όλων των απειλών.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι η επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Όπως είπε, η Άγκυρα θα επιθυμούσε συναντήσεις όπως η σημερινή να καθιερωθούν δύο φορές το χρόνο, ώστε να υπάρχει οικονομικός, ενεργειακός και πολιτικός διάλογος με την ΕΕ, σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Η Μέρκελ επιβεβαίωσε την προσφορά 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε μετά τη λήξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Άγκυρα το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να βοήθησει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Άγκυρας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Η Άγγελα Μέρκελ επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει το Κεφάλαιο 17 των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας φέτος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι σε μια συνάντηση που είχε με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη Σύνοδο συζήτησαν την επανεγκατάσταση ορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία απευθείας στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες ωστόσο δεν τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένοι αριθμοί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters