Η UEFA ζητά το αστρονομικό ποσό των…2 δισ. δολαρίων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League στις ΗΠΑ

Η UEFA ζητά το αστρονομικό ποσό των…2 δισ. δολαρίων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League στις ΗΠΑ
epa07802578 Picture shows the Champions League trophy during the UEFA Champions League 2019-20 Group Stage draw in Monaco, 29 August 2019. EPA/ALEXANDRE DIMOU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η UEFA ποντάρει στο ότι τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να πουληθούν τα ποδοσφαιρικά δικαιώματα στην Αμερική, με τιμές στα ύψη.

Προσφορές για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League στις ΗΠΑ θα ζητήσει αυτή την εβδομάδα η UEFA, που μάλιστα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. δολάρια για έξι χρόνια, ποσό υπερδιπλάσιο απ’ όσα εισπράττει με τις τρέχουσες συμφωνίες, γράφει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές. Η προθεσμία υποβολής προσφορών θα λήξει στις 15 Αυγούστου.

Η UEFA είχε πρόσφατα προκαταρκτικές συζητήσεις με το NBC της Comcast, το ESPN της Walt Disney, το CBS της Paramount, την Amazon.com, την Apple, τη Fox, την Warner Bros. και τη Univision.

Σήμερα τα δικαιώματα του Champions League στις ΗΠΑ κατέχουν η Paramount και η Univision, καταβάλλοντας από κοινού περίπου 145 εκατ. δολάρια ετησίως, με την Paramount να πληρώνει τη μερίδα του λέοντος. Η τηλεθέαση ήταν μεγάλη. Ο τελικός Ρεάλ Μαδρίτης-Λίβερπουλ προσέλκυσε 2,8 εκατ. τηλεθεατές στο CBS τον Μάιο, ρεκόρ για την αγγλόφωνη τηλεόραση.

Η UEFA έχει κάνει αρκετές αλλαγές που δικαιολογούν την αύξηση των δικαιωμάτων. Από το 2024 αυξάνει τον αριθμό των ομάδων από 32 σε 36, ενώ για πρώτη φορά οι εταιρείες πολυμέσων και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς μπορούν να υποβάλουν προσφορές εξαετούς διάρκειας, έως το 2030. Επίσης, προστέθηκαν αγώνες τον Ιανουάριο, ώστε να διεξάγονται λιγότερα ματς ταυτόχρονα και να παίζουν πιο συχνά οι ομάδες. Στο παιχνίδι μπαίνει και το streaming.

Το ποδόσφαιρο ήταν, παραμένει και θα παραμένει ο βασιλιάς των σπορ και στον ψηφιακό κόσμο. Τον περασμένο μήνα, η Apple εξασφάλισε μακροπρόθεσμα δικαιώματα για τη μετάδοση του βορειοαμερικανικού Major League Soccer, ενώ η Amazon.com κέρδισε για πρώτη φορά τα δικαιώματα μετάδοσης του Champions League στη Βρετανία.

Η UEFA ποντάρει στο ότι τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να πουληθούν τα ποδοσφαιρικά δικαιώματα στην Αμερική, με τιμές στα ύψη. Τον Νοέμβριο, το NBC συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 2,5 δισ. δολάρια σε διάστημα έξι ετών για να ανανεώσει τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων της αγγλικής Premier League στις ΗΠΑ. Ποσό σχεδόν τριπλάσιο από την προηγούμενη συμφωνία. Η Apple πληρώνει ελάχιστη εγγύηση 250 εκατ. δολαρίων ετησίως για τα δικαιώματα του Major League Soccer, σχεδόν τριπλάσια από την προηγούμενη συμφωνία, σύμφωνα με το Sports Business Journal. Επίσης, το 2026 οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ, δημιουργώντας πιθανώς περισσότερο ενθουσιασμό για το άθλημα στο αμερικανικό κοινό.

Η διαδικασία υποβολής προσφορών διεξάγεται από τη Relevent Sports Group, η οποία συνιδρύθηκε από τον Stephen M. Ross, ιδιοκτήτη της ομάδας Miami Dolphins. Τον Φεβρουάριο, η Relevent κέρδισε τη διαμεσολάβηση μεταξύ UEFA και αμερικανικών media, ξεπερνώντας εταιρείες όπως η Octagon και η Endeavor’s IMG, με την υπόσχεση να πουλήσει τα δικαιώματα για τουλάχιστον 250 εκατ. δολάρια ετησίως. Πέρυσι, η εταιρεία πούλησε τα δικαιώματα του ισπανικού πρωταθλήματος La Liga στο ESPΝ έναντι 1,4 δισ. δολαρίων για οκτώ χρόνια.