Η βελγική δικαιοσύνη αποφασίζει αν θα παραμείνει προφυλακισμένη η Εύα Καϊλή

Η βελγική δικαιοσύνη αποφασίζει αν θα παραμείνει προφυλακισμένη η Εύα Καϊλή
Το πολύκροτο σκάνδαλο συντάραξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

Η βελγική δικαιοσύνη αναμένεται να αποφασίσει σήμερα εάν θα παραταθεί ή όχι η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή, σε βάρος της οποίας διενεργείται έρευνα για διαφθορά στην οποία ενέχεται το Κατάρ, υπόθεση που οδήγησε στην απαλλαγή της από τα καθήκοντα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Περίπου 1,5 ώρα διήρκησε η ακρόαση της Εύας Καϊλή στο Προδικαστικό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Εξερχόμενος ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος της, Αντρέ Ριζόπουλος, δήλωσε ότι ζητήθηκε η κ. Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη με ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι, προσθέτοντας ότι η ίδια συνεργάζεται ενεργά στις έρευνες των δικαστικών Αρχών και απορρίπτει κάθε διαφθορά σε ό,τι την αφορά. 

Σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο, η απόφαση θα ανακοινωθεί αργά εντός της ημέρας. Από την πλευρά του, ο έτερος δικηγόρος της κ. Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ανέφερε ότι η πελάτισσά του είναι αθώα.

Και οι δύο δικηγόροι δεν θέλησαν να δώσουν κάποιο στοιχείο από την ακρόαση διότι -όπως είπαν- τα στοιχεία είναι απόρρητα.

Το σκάνδαλο

Το πολύκροτο σκάνδαλο συντάραξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ. Η κυρία Καϊλή κατηγορείται πως ήταν μέρος της τετράδας των υπόπτων που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διαφθορά», ότι ανήκαν «σε εγκληματική οργάνωση», προχώρησαν σε «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Τη 14η Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -ο σύντροφος της Εύας Καϊλή- και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.

Δεσμεύτηκε το οικόπεδο της Ε. Καϊλή στην Πάρο και ο κοινός τραπεζικός λογαριασμός με τον Φρ. Τζιόρτζι

Δεσμεύθηκε το οικόπεδο συνολικής έκτασης 7 στρεμμάτων στην Πάρο που αγοράστηκε από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Η δέσμευση έγινε με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Επίσης, δεσμεύτηκε και κοινός λογαριασμός που έχει η Εύα Καϊλή και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου.
Η δέσμευση του ακινήτου έγινε στο πλαίσιο των ερευνών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που διενεργούνται και στην Ελλάδα.