Η whistleblower του Facebook προειδοποιεί για την Τεχνητή Νοημοσύνη: «Επιπτώσεις που αλλάζουν τον πολιτισμό»

Η whistleblower του Facebook προειδοποιεί για την Τεχνητή Νοημοσύνη: «Επιπτώσεις που αλλάζουν τον πολιτισμό»
Θα δούμε να αναδύεται μια «εποχή αδιαφάνειας», δήλωσε η Φράνσις Χόγκεν.

Η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Φράνσις Χόγκεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο θα μπορούσαν να έχουν «επιπτώσεις που θα αλλάξουν τον πολιτισμό» και θα αυξήσουν ραγδαία την παραπληροφόρηση που διαδίδεται στο διαδίκτυο.

Σε ομιλία της στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Αυστραλίας, η Χόγκεν δήλωσε πως καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και οι οικονομίες βασίζονται περισσότερο στο λογισμικό που εκτελείται σε κέντρα δεδομένων, θα δούμε μια «εποχή αδιαφάνειας» να αναδύεται.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2021, η Χόγκεν, η οποία εργαζόταν ως product manager στην ομάδα παραπληροφόρησης στο Facebook, διέρρευσε δεκάδες χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα για την εσωτερική λειτουργία της πλατφόρμας, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία έβαλε πάνω από την προστασία των χρηστών το οικονομικό της συμφέρον.

Η Χόγκεν δήλωσε ότι χωρίς ισχυρότερη ρύθμιση θα επαναληφθεί αυτό που είδαμε με τα social media, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

«Στο Facebook, υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων που καταλαβαίνουν πραγματικά πώς λειτουργούν αυτοί οι αλγόριθμοι και παρόλα αυτά επηρεάζουν το τι βλέπουν όλοι στις ειδήσεις. Όταν δούμε τι είδους κλίμακα μπορεί να επηρεάσει, αυτό μπορεί να έχει πραγματικά σοβαρές συνέπειες», δήλωσε η Χόγκεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν πλέον προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης. Το ChatGPT έχει περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, ενώ τον Ιούνιο κατέγραψε 1,6 δισεκατομμύρια επισκέψεις, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Η Χόγκεν τόνισε πως οι νέοι αλγόριθμοι προωθούν «το πιο διχαστικό, πολωτικό περιεχόμενο» για οικονομικό όφελος.

«Παλαιότερα το περιεχόμενο που σε κρατούσε κοντά του ήταν το καλύτερο περιεχόμενο. Στη συνέχεια είπαν ότι αν το μοιραστείς, αν σου αρέσει ή αν κάνεις ένα σχόλιο, τότε αυτό είναι το καλό περιεχόμενο», είπε.

«Τώρα, το πιο διχαστικό, πολωτικό, χειρότερο περιεχόμενό μας έχει τη μεγαλύτερη απήχηση», πρόσθεσε.

«Αν δεν περάσουμε νόμους που να λένε ότι ‘δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ότι πρέπει να έχουμε διαφάνεια και ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, θα δούμε να επαναλαμβάνονται όσα είδαμε και με το Facebook», δήλωσε η Χόγκεν.

«Κάθε φορά που υπάρχει κίνητρο κέρδους και δεν υπάρχει κύκλος ανατροφοδότησης για τη διόρθωση αυτών των ψεμάτων, θα δούμε αυτά τα κενά να γίνονται όλο και μεγαλύτερα», είπε κλείνοντας το «βαθύ λαρύγγι» του Facebook.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: