Ύφεση αντί μικρής ανάπτυξης αναμένει η Γερμανία για το 2023

Ύφεση αντί μικρής ανάπτυξης αναμένει η Γερμανία για το 2023
Workers stand on a mobile lift next to the Reichstag building which houses the Bundestag (lower house of parliament) in Berlin on September 30, 2021. (Photo by John MACDOUGALL / AFP) Photo: AFP
Εκτιμήσεις για νέα ύφεση φέτος στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αναμένει πως η οικονομία της χώρας θα παρουσιάσει μικρή ύφεση για το σύνολο του 2023 έναντι της προηγούμενης εκτίμησης του Βερολίνου για ήπια ανάπτυξη το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη τις φθινοπωρινές προβλέψεις της κυβέρνησης της κυβέρνησης για την οικονομία στις οποίες θα γίνεται λόγος για ύφεση 0,4% στο σύνολο του έτους.

Στις εαρινές προβλέψεις, τον Απρίλιο, ο Χάμπεκ είχε εκτιμήσει πως η γερμανική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 0,4% το 2023, αλλά η αδυναμία στον βιομηχανικό τομέα και τα υψηλότερα επιτόκια της τελευταίας δεκαετίας εντείνουν τον φόβο για νέα ύφεση φέτος στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,1% φέτος (σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και στο 2,6% το επόμενο έτος,

Τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν μείωσε την πρόβλεψή της για τη γερμανική οικονομία σε συρρίκνωση 0,4% φέτος, σε σύγκριση με την ανάπτυξη 0,2% που προβλεπόταν προηγουμένως.

Πέντε οικονομικά ινστιτούτα προβλέπουν ότι η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,6% φέτος, καθώς η ανάκαμψη της βιομηχανίας και της ιδιωτικής κατανάλωσης είναι βραδύτερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η γερμανική οικονομία υπέστη ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η τεχνική ύφεση ορίζεται ως δύο διαδοχικές συρρικνώσεις του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα ινστιτούτα, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2023, μετά τη στασιμότητα του δεύτερου τριμήνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com