«ΙΚΕΑ της γειτονιάς»: Το νέο πλάνο του κολοσσού των επίπλων για πλήρη επέκταση

«ΙΚΕΑ της γειτονιάς»: Το νέο πλάνο του κολοσσού των επίπλων για πλήρη επέκταση

Μπορεί όλοι να γνωρίζουν τα τεράστια καταστήματα – αποθήκες, όμως τα μικρά σημεία πώλησης ίσως κάνουν τη διαφορά.

 

Η συνηθισμένη εμπειρία των πελατών της ΙΚΕΑ είναι η οδήγηση ως τα όρια της πόλης, η είσοδος σε ένα γιγαντιαίο κατάστημα-αποθήκη, η περιπλάνηση στους λαβυρίνθους των προϊόντων της και η κατάληξη στο εστιατόριο ή την καφετέρια. Όμως ήδη αλλάζει.

Η εταιρεία έχει ξεκινήσει από φέτος το άνοιγμα μικρότερων καταστημάτων. Το κατάστημα 5.000 τμ που βρίσκεται στη Βαρσοβία, για παράδειγμα, είναι το ένα τέταρτο ενός τυπικού ΙΚΕΑ. Οι πελάτες μπορούν να πάνε, να σχεδιάσουν στον υπολογιστή με ειδικό πρόγραμμα την κουζίνα που θέλουν ή τη νέα κρεβατοκάμαρα, να παραγγείλουν τα προϊόντα και να τα λάβουν σπίτι τους. Στο Λονδίνο ένα παρόμοιο παράδειγμα είναι το 9.700 τμ κατάστημα με διαφορές ακόμη και στους χώρους εστίασης.

Πάντως η ΙΚΕΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το μοντέλο των γιγαντιαίων καταστημάτων. Όπως έχει ήδη κάνει γνωστό, το 2020 αναμένεται να ανοίξει το μεγαλύτερό της κατάστημα στις Φιλιππίνες, μεγέθους 65.000 τμ. Η τάση της εταιρείας, πάντως, προς την online εξυπηρέτηση έναντι αυτής στα καταστήματα, φαίνεται και από την στρατηγική της απόφαση να προχωρήσει στην απόλυση διοικητικού προσωπικού περίπου 7.500 ατόμων, και να προσλάβει σταδιακά ως 11.500 εργαζόμενους που θα ασχολούνται με τις διαδικτυακές πωλήσεις και τα μικρότερα καταστήματα.

Η στροφή της ΙΚΕΑ στα πιο μικρά σημεία πώλησης φαίνεται να αποδίδει καρπούς, καθώς στη Βρετανία τα κέρδη της εκτοξεύτηκαν κατά 40% πέρσι.

Οι επενδύσεις κόστισαν

Ο όμιλος IKEA ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποίησε για τη βελτίωση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων της και το λανσάρισμα νέων μικρότερων καταστημάτων οδήγησε για τα ετήσια κέρδη 26% χαμηλότερα.

Η σουηδική εταιρεία ανέφερε ότι επένδυσε συνολικά 2,8 δισ. ευρώ συνολικά σε καταστήματα, εμπορικά κέντρα, δίκτυα διανομής και δασοκομία το δημοσιονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το μέγεθος της επένδυσης οδήγησε σε μια πτώση των λειτουργικών κερδών στα 2,25 δισ. ευρώ, παρά την αύξηση των πωλήσεων κατά 5%.

«Το περιβάλλον του λιανικού εμπορίου αλλάζει με ταχύτατο σε όλο τον πλανήτη και αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε αυτές τις μεγάλες επενδύσεις τώρα» ανέφερε στο Reuters ο CFO της IKEA, Juvencio Maeztu.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ανάπτυξη των πωλήσεων «δεν ήταν κακή» και πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις στο τρέχον έτος θα είναι ακόμα υψηλότερα και θα σταθεροποιηθούν την επόμενη χρονιά.

Τα κέρδη τα επόμενα δύο χρόνια θα παραμείνουν αμετάβλητα, προέβλεψε, με την ανάπτυξη των πωλήσεων να αντισταθμίζει τα υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων.