Ημέρα κρίσης για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ημέρα κρίσης για το Χρηματιστήριο Αθηνών
Óôéãìéüôõðï áðü ôï ×ñçìáôéóôÞñéï Áîéþí Áèçíþí (×ÁÁ), ÄåõôÝñá 3 Áõãïýóôïõ 2015. ÄñáìáôéêÞ õðï÷þñçóç êáôáãñÜöïõí ïé ôéìÝò ôùí ìåôï÷þí óôï Üíïéãìá ôçò áãïñÜò, ìåôÜ áðü ðÝíôå åâäïìÜäåò ðïõ Ýìåéíå êëåéóôü ôï ×ñçìáôéóôÞñéï Áèçíþí ëüãù ôùí Capital controls. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών - O Γενικός Δείκτης βρίσκεται κοντά στο -16% με τις συστημικές τράπεζες να κλειδώνουν στο -29% και -30%.

Μετά από 25 ημέρες απραξίας, άρχισαν σήμερα ξανά οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:45, διαμορφώνεται στις 671,07 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 15,86%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 615,22 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 22,88%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 45,78 εκατ. ευρώ.

Κλειδωμένες στο κατώτατο όριο διακύμανσης του -30% βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές με υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με μεγαλύτερη αντίσταση στην πτώση είναι η Aegean (-1,46%), η Coca Cola HBC (-2,75%), Grivalia Properties (-5,03%), η Motor Oil (-7,18%) και η Titan (-8,41%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 16,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 15,68%.

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (-29,92%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-23,74%) και της Υγείας (-21,19%).

Πέντε μετοχές κινούνται ανοδικά (Δρομέας+28,95%, Κορδέλλου +4,76%, Ευρωσύμβουλοι+2,78%, Κανάκης +2,16% και Γαλαξίδι+0,18%), ενώ 79 υποχωρούν.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Εθνική (-30,00%), Πειραιώς (-30,00%), Attica Bank (-30,00%), Ελλάκτωρ (-29,41%), Κέκροψ (-29,93%) και Eurobank (-29,86%).

 

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε, μιλώντας στο Bloomberg, αναμενόμενη τη σημερινή πτώση των τιμών των μετοχών μετά από πέντε εβδομάδες αργίας, ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η εξισορρόπηση της αγοράς αφού αφομοιώσει το όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα.

Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολκής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.

Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν η Παρασκευή 26 Ιουνίου, με την αγορά να κλείνει τότε με κέρδη 2,03% και την εβδομάδα με άνοδο 16,03%, προεξοφλώντας την επίτευξη συμφωνίας. Από εκείνη την ημέρα και μετά “πάγωσαν” κεφάλαια ύψους 49 δισ. ευρώ, όση είναι η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου.

Τι αναμένεται από την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Για μίνι-κραχ στην ελληνική χρηματαγορά κάνουν λόγο ήδη οι αναλυτές τα τελευταία 24ωρα. Το γεγονός πως θα υπάρχουν επενδυτές … δύο ταχυτήτων προκαλεί μεγάλη ανησυχία -ιδίως στους  Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές. Ασφυκτική θα είναι η πίεση που θα ασκηθεί στις τραπεζικές μετοχές ενόψει και της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως περιστάσεις όπως η σημερινή θεωρούνται ευκαιρίες για όσους έχουν διαθέσιμη ρευστότητα για να εκμεταλλευτούν. Το μεγάλο στοίχημα της ημέρας, όμως, θα είναι για όλους η προστασία των χαρτοφυλακίων τους.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε για σήμερα τις ανοικτές πωλήσεις

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου και απαγόρευσε τις ανοικτές πωλήσεις επί των μετοχών.

Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε:

α) την επαναλειτουργία της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών,

β) την επαναλειτουργία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος,

γ) την επαναλειτουργία της Εταιρείας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ,

δ) την επαναλειτουργία του διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ),

ε) την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων ως προς την παροχή πίστωσης εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών από ΑΕΠΕΥ,

στ) τη συνέχιση της αναστολής εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.

ζ) Η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην ΕΝΑ (Εναλλακτική Αγορά) για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή σύμφωνα με την 2/722/27.7.2015 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν καταλαμβάνει τους Ειδικούς

Διαπραγματευτές που πραγματοποιούν ειδική διαπραγμάτευση:

i. Στις παραπάνω μετοχές , ii. Στα παράγωγα των παραπάνω μετοχών, iii. Στα παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) των παραπάνω μετοχών, iv.. Στα μερίδια Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs) και στα παράγωγα επί 2 των δεικτών των οποίων οι παραπάνω μετοχές αποτελούν μέρος της σύνθεσής τους. Η εξαίρεση αυτή αφορά συναλλαγές που σκοπό έχουν την κάλυψη ή την αντιστάθμιση κινδύνου συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησής των υποχρεώσεων των ειδικών διαπραγματευτών.
Οι ανωτέρω αποφάσεις ισχύουν από σήμερα 3 Αυγούστου 2015.

Με αρνητικά πρόσημα «άνοιξαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούσαν στις βασικότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές στο άνοιγμα της συνεδρίασης σήμερα.

Μικρή πτώση σημείωνε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE-100 να υποχωρεί στο ξεκίνημα των συναλλαγών κατά 0,10% στις 6.689,93 μονάδες. Απώλειες κατέγραφε το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη, με τον δείκτη Dax να υποχωρεί στην έναρξη της συνεδρίασης κατά 0,12% στις 11.295,50 μονάδες.

Με μικρή πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο του Παρισιού, με τον δείκτη CAC 40 να καταγράφει απώλειες 0,11% στις 5.076,80 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Τι αναμένεται να συμβεί τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο