Ημερίδα για την ελληνική οικονομία στο Παρίσι

Ημερίδα για την ελληνική οικονομία στο Παρίσι

Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία του Γαλλικού Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης.

Ημερίδα για την ελληνική οικονομία διοργανώθηκε σήμερα στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του Γαλλικού Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης (UBIFRANCE ).

Με τον τίτλο «Μια αγορά που αλλάζει ριζικά, ευκαιρίες προς εκμετάλλευση σε όλους τους κλάδους», οι διοργανωτές συγκέντρωσαν πολλά στελέχη, ακόμα και κορυφαίων γαλλικών εταιρειών. Οι τομείς που ιδιαίτερα πρόβαλε ο UBIFRANCE είναι Υγεία, τρόφιμα, υποδομές, ενέργεια, περιβάλλον, τουρισμός, νέες τεχνολογίες, επικοινωνία.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ, ο πρόεδρός του οποίου Θανάσης Λαβίδας, παρουσίασε τα επιχειρηματικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Στην κεντρική του ομιλία, ο κ. Λαβίδας αναφέρθηκε στην περίφημη ρήση του Γάλλου Ζαν Μονέ, ενός από τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ότι «οι άνθρωποι δεν αποδέχονται την αλλαγή παρά μόνο από ανάγκη και δεν βλέπουν την ανάγκη παρά μόνο στην κρίση».

Ο κ. Λαβίδας κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες «να συνεργασθούν με τη δυναμική και εξωστρεφή επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας, μιας χώρας που αλλάζει».

Ο επικεφαλής των Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ, αναφέρθηκε στις παραγωγικές δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι είναι αρκετές οι ελληνικές εταιρίες που «έχουν αναμετρηθεί με επιτυχία στο διεθνή ανταγωνισμό, αναλαμβάνοντας σημαντικά έργα υποδομών, κατασκευών, παραγωγής ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων σε χώρες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, του Αραβικού Κόλπου».

Υπογράμμισε παράλληλα τα πολλά, «υψηλών προδιαγραφών», ελληνικά προϊόντα, που έχουν τη δυνατότητα «να τοποθετηθούν με αξιώσεις και να διεκδικήσουν σημαντικά μερίδια στις αγορές του εξωτερικού».

Σύμφωνα, εξ άλλου, με τον κ. Λαβίδα, η Ελλάδα διαθέτει «τα βασικά συστατικά για να γίνει ένα διεθνές κέντρο έρευνας και καινοτομίας, μία δεξαμενή ταλέντων που θα αποτελεί κίνητρο για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη». Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «μπορεί να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά με κινητήριο δύναμη την ιδιωτική πρωτοβουλία και βασικό μοχλό τις ιδιωτικές επενδύσεις, ελληνικές και ξένες».