Είναι η σοκολάτα, το νέο… χαβιάρι;

Είναι η σοκολάτα, το νέο… χαβιάρι;

Φόβοι για black out στην παραγωγή κακάο μέχρι το 2020!

Η υποψία υπήρχε εδώ και μήνες, το ίδιο και οι ανησυχητικές ενδείξεις -η Βραζιλία για παράδειγμα μετετράπη από Νο1 παραγωγό κακάο σε εισαγωγέα, ενώ πέρυσι καταναλώσαμε 70.000 μετρικούς τόνους περισσότερο κακάο απ’ όσον ήταν συνολικά η παγκόσμια παραγωγή.

Όταν όμως η προειδοποίηση έρχεται επίσημα από τον μεγαλύτερο στον κόσμο όμιλο ειδών ζαχαροπλαστικής, τον Barry Callebaut Group, τότε φαίνεται πως πράγματι υφίσταται ο κίνδυνος να χάσουμε την πιο γλυκιά αμαρτία μας: τη σοκολάτα!

Ο ελβετικός όμιλος μιλά για “πιθανή έλλειψη κακάο μέχρι το 2020”, αποκαλύπτοντας ότι μέσα στην περίοδο 2013-2014 πούλησε πάνω από 1,7 εκατομμύρια τόνους σοκολάτας, σημειώνοντας αύξηση 11,8% σε ποσότητες, σε ετήσια βάση!

Ως βασική αιτία αναφέρει την κλιμακούμενη ζήτηση στην αχανή Ασία, που σήμερα κυμαίνεται σε επταπλάσια επίπεδα συγκριτικά με την Ευρώπη. Παράλληλα, το επαπειλούμενο… στερητικό μας σύνδρομο φαίνεται να “μοχλεύουν” διάφοροι άλλοι παράγοντες: από την επιδημία Έμπολα που έχει πατήσει φρένο στην παραγωγή κακάο στη Δυτική Αφρική, έως τις κλιματικές αλλαγές και φυσικά τους κερδοσκόπους.

Όχι τυχαία, το κακάο αποτελεί πια έναν μικρό επενδυτικό “θησαυρό”, καθώς η τιμή του έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα, σημειώνοντας θεαματική αύξηση της τάξης του 25% ο τόνος!

Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, έγραφε προ μηνών ο Άνγκους Κένεντι στο περιοδικό του Kennedy’s Confection, θα φθάσει σύντομα η στιγμή που “η σοκολάτα του μέλλοντος” θα περιέχει τόσο απειροελάχιστο κακάο, ώστε “δεν θα θυμίζει σε τίποτε τη σοκολάτα όπως την ξέρουμε και την αγαπούμε”.

Ακόμη πιο γλαφυρά, όσο και προφητικά το είχε διατυπώσει από το 2010 ο Τζον Μέισον του Συμβουλίου Έρευνας Προστασίας της Φύσης της Γκάνα. “Σε 20 χρόνια”, είχε τότε πει, “η σοκολάτα θα είναι σαν το χαβιάρι. Θα γίνει τόσο σπάνια και ακριβή, που δεν θα την αντέχει η μέση τσέπη”!

Προτού πάντως τρέξετε για… πλιάτσικο στα ράφια ζαχαροπλαστείων και σούπερ μάρκετ, καλό θα ήταν να ακούσετε και τη θέση του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο. Μιλώντας στην στη USA TODAY, ο εκπρόσωπός του, Μάικλ Σιγκάλ, χαρακτήρισε το λιγότερο εσχατολογικές τις προβλέψεις ότι κινδυνεύουμε να ξεμείνουμε από σοκολάτα.

“Αυτό που καταγράφεται σήμερα είναι μία πολύ στενή σχέση μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης”, επισημαίνει. Αναλόγως των τάσεων “μπορεί να υπάρχει ένα μικρό, σχετικά ασήμαντο έλλειμμα ή αντίθετα ένα ασήμαντο πλεόνασμα”, προσθέτει.

Όσο για τις εκτιμήσεις ότι μέχρι το 2020 η έλλειμμα θα είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντο, καθώς προβλέπεται να φθάσει το 1 εκατομμύριο τόνους; “Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις και προβλέψεις μας”, ανέφερε, “δεν δείχνουν κάτι τέτοιο”…