Investor’s Guide: Ποιες είναι οι επενδυτικές ευκαιρίες της νέας χρονιάς

Investor’s Guide: Ποιες είναι οι επενδυτικές ευκαιρίες της νέας χρονιάς

Έλληνες χρηματιστές αναφέρονται στις επενδυτικές προκλήσεις για το 2016.

Από τις αρχές του χρόνου μέχρι και σήμερα ο Γενικός Δείκτης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει χάσει ούτε λίγο ούτε πολύ κάτι παραπάνω από το 25% της αξίας του. Το μεγαλύτερο «χτύπημα» το δέχτηκαν σαφώς οι τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση να αλλάζει τις ισορροπίες, όχι μόνο της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας νέα δεδομένα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 28 Δεκεμβρίου του 2015, η Τράπεζα Πειραιώς έχει απολέσει το 99,5%, η Εθνική το 98,53%, η Eurobank το 94,39% και η Alpha Bank το 90%. Αντιθέτως, ιδιαίτερη αντοχή επέδειξαν η Motor Oil με κέρδη 52%, ο ΟΛΠ με άνοδο 35,33%, η Coca Cola 3Ε (+30%), η Τέρνα Ενεργειακή (+29%), η ΕΧΑΕ (+16%) και τα Jumbo με άνοδο 8%. Ωστόσο, το τοπίο παραμένει «θολό» με τις οικονομικό-πολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο να κρίνουν για ακόμα μια φορά την τύχη των χρηματιστηριακών αγορών, των οποίων ο ρόλος έχει απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια. Εύλογα λοιπόν διερωτάται κανείς: θα υπάρξουν άραγε το 2016 επενδυτικές ευκαιρίες στο ΧΑΑ και αν ναι που θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή του ο Έλληνας επενδυτής; Τρεις καταξιωμένοι χρηματιστές δίνουν στους αναγνώστες του Fortune χρήσιμες συμβουλές ώστε να αποφύγουν τις «κακοτοπιές» και να διαφυλάξουν τις επενδύσεις τους.

Τάκης Ζαμάνης, Πιστοποιημένος Διαχειριστής Χαρτοφυλακίου ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ
Ως δύσκολη χρονιά για επενδυτικές προβλέψεις, όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για τις διεθνείς αγορές, χαρακτηρίζει το 2016 ο Πιστοποιημένος Διαχειριστής Χαρτοφυλακίου της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ, Τάκης Ζαμάνης. Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com, καθώς η αβεβαιότητα παραμένει πολύ έντονη, η μεταβλητότητα αναμένεται να αγγίξει πολύ υψηλά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι θα δούμε τους επενδυτές να κυνηγούν ευκαιρίες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά με πολύ αυστηρές εντολές stop loss.

«Ο επενδυτής θα πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμος και να έχει την δύναμη των μετρητών ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη. Μια επιλογή κάποιας απόδοσης για τα μετρητά είναι η τοποθέτηση σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (3μηνα ή 6μηνα). Χρηματιστηριακά πιστεύω ότι η ελληνική αγορά θα μας χαρίσει πολύ έντονες συγκινήσεις και κάθε επενδυτής, ανάλογα με το στομάχι που διαθέτει, θα πρέπει να έχει θέση στο ΧΑΑ έστω και μικρή».

Για όσους δεν πτοούνται από τους περιορισμούς των capital controls επενδυτική ευκαιρία αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Ζαμάνη, η τοποθέτηση στο εξωτερικό και κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά λόγω των θετικών προσδοκιών για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του QE που δεν έχουν ακόμα προεξοφληθεί αναλόγως. «Τα ETF που επενδύουν πάνω σε μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες θεωρώ ότι είναι μια εξίσου καλή επένδυση. Παρόλα αυτά το επενδυτικό τοπίο παραμένει ρευστό. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί με την FED να αυξάνει τα επιτόκια, την οικονομία της Κίνας να προσπαθεί να σταθεροποιηθεί, τις χαμηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την ΕΚΤ να προσπαθεί στην ουσία να στηρίξει την οικονομία μέσα από την αύξηση της προσφοράς χρήματος, ενώ στο προσκήνιο αυξάνονται διαρκώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι».

Σπύρος Παπαθανασίου PhD, Solidus Χρηματιστηριακή
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται για την χώρα μας ο χρηματιστής Σπύρος Παπαθανασίου, αφού όπως τονίζει υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να αρχίσει και πάλι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό συνεπάγεται την σταδιακή απαγκίστρωση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) και την ένταξή τους στους μηχανισμούς που εφαρμόζονται για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Συνεπώς θα υπάρχει εξοικονόμηση τόκων. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί το θέμα του Ασφαλιστικού, τον Ιανουάριο, προκειμένου να «κλείσει» η πρώτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος. Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση υπάρχει ενδεχόμενο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας».

Μια άλλη πιθανή εξέλιξη είναι, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας θα δρομολογήσει με τη σειρά της εξελίξεις στην συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. «Εάν συμβούν όλα αυτά η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να υπεραποδώσει σε σχέση με τις υπόλοιπες το 2016 στην βάση της γενικότερης ρευστότητας των πραγμάτων».

Ηλίας Ζαχαράκης Διευθύνων Σύμβουλος Fast Finance AEΠΕΥ
«Ρίσκο ή ασφάλεια», είναι το δίλλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο επενδυτής τη χρονιά που έρχεται, καθώς όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει μια από τις πιο ευμετάβλητες χρονιές-σε οικονομικούς και πολιτικούς όρους. Για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Fast Finance AEΠΕΥ, Ηλία Ζαχαράκη, η απάντηση μόνο απλή δεν είναι, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς και οποιαδήποτε πρόβλεψη καθίσταται ριψοκίνδυνη. Οι λόγοι είναι δύο: η νομισματική-επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών και η δραματική πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων. «Η μεν EKT προχωράει στην ιστορική εξ’ ιδρύσεως ποσοτική χαλάρωση, χαρίζοντας ουσιαστικά χρήμα, και μάλιστα πολύ και φτηνό, η δε FED κινείται προς την πρώτη -από το 2006- αύξηση των δικών της επιτοκίων, κινούμενη χοντρικά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο δεύτερος λόγος είναι αναμφίβολα η προφανής βύθιση των τιμών των εμπορευμάτων, απόρροια της μάλλον αρνητικής πρόβλεψης των αγορών για περεταίρω συντήρηση των ρυθμών ανάπτυξης».

Ο ίδιος προσθέτει πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον, και με δεδομένη την επίμονη ζήτηση για προϊόντα χαμηλού κινδύνου έστω και με μηδενική απόδοση, λόγω και των γεωπολιτικών αναταράξεων, οι ευκαιρίες για μεγαλύτερες αποδόσεις των ρευστών διαθεσίμων είναι μπροστά μας. Ανάλογα με το προφίλ του επενδυτή, υπάρχουν οι ομολογίες ελληνικών μεγάλων εταιριών, με εξαιρετικά δελεαστικές αποδόσεις για τα δεδομένα (πέριξ του 5-7% ετησίως), αλλά και τα μετοχικά χαρτοφυλάκια διασποράς, ώστε μεγάλο μέρος των επενδυμένων χρημάτων να τοποθετούνται σε πιο “ασφαλείς” επιλογές εισηγμένων, οι οποίες – ακόμα και με τα μέχρι τώρα δεδομένα – προσφέρουν σοβαρές μερισματικές αποδόσεις, πόσο μάλλον αν η οικονομία καταφέρει και περάσει σε ανάπτυξη. «Ένας πιο επιθετικός επενδυτής θα μπορούσε να κινηθεί με κάποια βαρύτητα στους ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους σε κάποιο ποσοστό , οι οποίοι θα κινηθούν και πιο έντονα από όλα τα υπόλοιπα προϊόντα από την στιγμή που η αποτίμηση τους είναι πέριξ του 0,30-0,40 P/BV και πλέον τα βαρίδια των κόκκινων δανείων θα σταματήσουν να τις ταλαιπωρούν μιας και ένα μεγάλο μέρος τους θα εκποιηθεί».

Διαβάστε ακόμη:

Ανασκόπηση 2015: Τα γεγονότα που σημάδεψαν την παγκόσμια οικονομία