ΗΠΑ: Απειλούν με επιπρόσθετους δασμούς σε εισαγόμενα αγαθά από τη Γαλλία αξίας 2,4 δισ. δολαρίων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με την επιβολή επιπλέον δασμών έως και 100% στα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη Γαλλία, αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, σε αντίποινα για την επιβολή φόρου σε κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που θεωρεί ότι επιβαρύνουν αθέμιτα και «ασυνήθιστα» αμερικανικές εταιρείες, απειλεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του Αμερικανού αντιπροσώπου για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον αναμένεται να μπουν η εισαγόμενη γαλλική σαμπάνια, τυριά, τσάντες και άλλα είδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του Λαϊτχάιζερ, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί έπειτα από «έρευνα» που διενήργησε ότι ο γαλλικός φόρος που είναι γνωστός με το ακρώνυμο GAFA (τα αρχικά γράμματα των διακριτικών τίτλων των εταιρειών Google, Amazon, Facebook και Apple) είναι «ασυνεπής με τις βασικές αρχές της διεθνούς φορολογικής πολιτικής και ασυνήθιστα επιβαρυντικός για τις εταιρείες των ΗΠΑ που αφορά». Η έρευνα αυτή άρχισε να διενεργείται τον Ιούλιο.

Κατά την ανακοίνωση των υπηρεσιών του Λαϊτχάιζερ, η αμερικανική κυβέρνηση ίσως διενεργήσει παρόμοιες έρευνες για τους φόρους που έχουν επιβάλλει ή σκοπεύουν να επιβάλλουν στις ψηφιακές υπηρεσίες οι αρχές της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Τουρκίας.

Η γαλλική απάντηση στην απειλή Τραμπ

«Απαράδεκτες» χαρακτηρίζει τις απειλές των ΗΠΑ για την επιβολή πρόσθετων δασμών σε γαλλικά προϊόντα το Παρίσι, διαμηνύοντας πως η Ε.Ε. ως σύνολο προτίθεται να απαντήσει.

«Στην περίπτωση νέων αμερικανικών κυρώσεων, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να απαντήσει» τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοσταθμό Radio Classique. Από την πλευρά της και η υφυπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ δήλωσε ότι το Παρίσι δεν χρειάζεται να υποχωρήσει όσον αφορά την επιβολή του φόρου που έχει στόχο κολοσσούς του διαδικτύου, αφού όπως είπε, πρόκειται για θέμα φορολογικής δικαιοσύνης.

Σχετικά άρθρα