ΗΠΑ για Πούτιν: Κανείς δεν απειλούσε τη Ρωσία. Πρόκειται για παραλογισμό

ΗΠΑ για Πούτιν: Κανείς δεν απειλούσε τη Ρωσία. Πρόκειται για παραλογισμό
epa08719971 The White House is seen in the morning in Washington, DC, USA, 04 October 2020. US President Donald J. Trump is being treated at Walter Reed National Medical Center after testing positive for Covid. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα εκφωνήσει σήμερα λόγο από τη Βαρσοβία.

Ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος κατήγγειλε σήμερα «τον παραλογισμό» των κατηγοριών που διατύπωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποστήριξε πως η δυτική απειλή εναντίον της Ρωσίας δικαιολογούσε την εισβολή στην Ουκρανία.

«Κανένας δεν επιτίθεται στη Ρωσία. Υπάρχει ένα είδος παραλογισμού στην ιδέα ότι η Ρωσία τελούσε υπό κάποιας μορφής στρατιωτική απειλή εκ μέρους της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Αναφερόμενος στην ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από τα ανάκτορα στη Βαρσοβία, ο Σάλιβαν δήλωσε πως «δεν θα περιλαμβάνει κανένα είδος σχεδίου με στόχο τον τερματισμό του πολέμου δια της διπλωματικής οδού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εν λόγω ομιλία του αμερικανού προέδρου θα επικεντρωθεί μάλλον στα ευρύτερα διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο θεωρεί «σημείο καμπής» στην παγκόσμια μάχη ανάμεσα στις δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα.

«Συνεπώς οι παρατηρήσεις του θα αφορούν συγκεκριμένα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ασφαλώς θα αφορούν επίσης την ευρύτερη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα (από τη μια πλευρά) στους επιτιθέμενους που επιχειρούν να καταστρέψουν τις θεμελιώδες αρχές και (από την άλλη πλευρά) τις δημοκρατίες που ενώνονται για να προσπαθήσουν να τις κάνουν σεβαστές».

Στη Βαρσοβία και τη Μόσχα, οι Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν εκφωνούν σήμερα ομιλίες εν είδει μονομαχίας, παρουσιάζοντας δύο ριζικά αντίθετες απόψεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την επομένη της αιφνίδιαστικής επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στο Κίεβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: