ΗΠΑ: Κάμψη στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα

ΗΠΑ: Κάμψη στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα
Photo: pixabay.com
Οι εταιρείες είναι απρόθυμες να μειώσουν το προσωπικό τους σε ένα σκηνικό σταθερής ζήτησης.

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την εβδομάδα που προηγήθηκε των Χριστουγέννων, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδο που συνάδει με μια ελαστική αγορά εργασίας.

Οι πρωτογενείς αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 12.000 σε 218.000 την εβδομάδα που έληξε στις 23 Δεκεμβρίου. Τα στοιχεία τείνουν να είναι ευμετάβλητα γύρω από τις γιορτές. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος προσφέρει μια σαφέστερη εικόνα της τάσης, μεταβλήθηκε ελάχιστα στις 212.000 την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παρά την αύξηση της περασμένης εβδομάδας, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που υποβάλλονται για πρώτη φορά παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που ενισχύει τις ενδείξεις ότι οι εταιρείες είναι απρόθυμες να μειώσουν το προσωπικό τους σε ένα σκηνικό σταθερής ζήτησης.

Τα στοιχεία της Πέμπτης για τις αιτήσεις προηγούνται της μηνιαίας έκθεσης της κυβέρνησης για την απασχόληση στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μια ακόμα υγιή αύξηση κατά 170.000 άτομα στα μισθολόγια του Δεκεμβρίου, που συνάδει με την ανθεκτική ζήτηση εργασίας, η οποία αποτελεί το κλειδί για την τροφοδοσία της οικονομίας.

Μια τέτοια αύξηση των θέσεων εργασίας ενισχύει ορισμένες προβλέψεις ότι οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) -μετά από σχεδόν δύο χρόνια επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων- θα επιτύχουν την επίτευξη μιας ήπιας προσγείωσης της οικονομίας, όπου θα καταφέρουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό αποφεύγοντας παράλληλα την εκτίναξη της ανεργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com