«Καμπανάκι» για την αμερικανική οικονομία στο α’ τρίμηνο

«Καμπανάκι» για την αμερικανική οικονομία στο α’ τρίμηνο
American flag Photo:

Συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 0,7% - Ποιες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της μέσα στο έτος.

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν επί της ουσίας αρνητική κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,7%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της κυβέρνησης.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μία κακή επίδοση της αμερικανικής οικονομίας, όμως το ίδιο είχε συμβεί και πέρσι και τελικά η αμερικανική οικονομία ανέκαμψε. Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν ξανά την ίδια πορεία: η αδύναμη ανάπτυξη του χειμώνα, θα εξισορροπηθεί από την ταχύτατη ανάπτυξη της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Η χειμερινή κακοκαιρία, το ισχυρό δολάριο και η απεργία στο λιμάνι West Coast ώθησαν σε κακή επίδοση την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο. Σημάδια ζωής, ωστόσο, έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται ορατά.

Η κατάσταση στην αγορά κατοικιών κατέγραψε την υψηλότερη μηνιαία άνοδο από τον Απρίλιο του 1991. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε μικρή αύξηση και παραγγελίες στα διαρκή αγαθά κατέγραψαν αλματώδη άνοδο. Οι καταναλωτές τείνουν να αυξάνουν τις αγορές διαρκών αγαθών όταν είναι αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας. Επιπλέον, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 223.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο- ένα καθησυχαστικό σημάδι μετά την ισχνή αύξηση των θέσεων εργασίας τον Μάρτιο.

Σημειώνεται πως οι αρχικές εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2015 δημοσιεύτηκαν πριν από περίπου ένα μήνα και έκαναν λόγο για συρρίκνωση 0,2%. Ακόμη, όμως, και αυτή η εκτίμηση απεδείχθη υπερβολικά αισιόδοξη.