ΗΠΑ: Τέλος στο shutdown της κυβέρνησης που κόστισε 6 δισ. δολάρια στην αμερικανική οικονομία

ΗΠΑ: Τέλος στο shutdown της κυβέρνησης που κόστισε 6 δισ. δολάρια στην αμερικανική οικονομία
epaselect epa07319992 Speaker of the House Nancy Pelosi (C) and Democratic House leadership participate in a signing ceremony for a continuing resolution to temporarily reopen the government at the US Capitol in Washington, DC, USA, 25 January 2019. President Trump in a Rose Garden statement, announced a plan to reopen the government for a limited time while negotiations on border security take place. EPA/SHAWN THEW

Προθεσμία τριών εβδομάδων έχουν Ντόναλντ Τραμπ και Δημοκρατικοί να διαπραγματευθούν μια λύση προτού μπει εκ νέου «λουκέτο».

Υπαναχωρώντας, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε και έτσι επικύρωσε τελικά την Παρασκευή (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας) τον νόμο που βάζει τέλος στο shutdown, την αναστολή λειτουργίας μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, τουλάχιστον μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ υπέγραψε το κείμενο το οποίο ενέκριναν ομόφωνα νωρίτερα την Παρασκευή αρχικά η Γερουσία και κατόπιν η Βουλή των Αντιπροσώπων, διαμηνύοντας ωστόσο ότι εάν δεν εξευρεθεί συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνησή του και το Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτεί για να κατασκευαστεί το τείχος που θέλει στα σύνορα με το Μεξικό μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, θα υπάρξει νέο shutdown.

Το κείμενο το οποίο εγκρίθηκε προβλέπει τη χρηματοδότηση μιας σειράς ομοσπονδιακών υπηρεσιών μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου, δίνοντας πρακτικά στον Τραμπ και το αμερικανικό Κογκρέσο τρεις εβδομάδες για να διαπραγματευθούν μια λύση όσον αφορά το ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων.

Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε από αρκετούς αναλυτές πολιτική νίκη για τους Δημοκρατικούς, τρεις ημέρες μετά τη διαβεβαίωση του μεγιστάνα πως δεν θα «παραδινόταν» μπροστά στην άρνηση της αντιπολίτευσης να εγκρίνει τα κονδύλια που έχει ζητήσει για το τείχος.

Σε σημείωμά του ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings την Παρασκευή εκτίμησε ότι η ζημία της οικονομίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του shutdown ανήλθε σε τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αναλογεί στα απολεσθέντα έσοδα διότι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί τέθηκαν σε αναγκαστική αργία και διότι διακόπηκαν άλλες, εξωτερικές δραστηριότητες που συνδέονται με το αμερικανικό δημόσιο.

«Μολονότι αυτό το shutdown τελείωσε», το γεγονός ότι «ελάχιστη συναίνεση» καταγράφεται στο Καπιτώλιο «πιθανότατα θα πλήξει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και το κλίμα στη χρηματαγορά», επισήμανε ο S&P στο σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα.

Δείτε ακόμη: Σταματά προσωρινά το shutdown στις ΗΠΑ, αλλά ο Τραμπ να απειλεί με νέο «λουκέτο»