ΗΠΑ: Θα πλήξει κι εμάς ο εμπορικός πόλεμος

Οι ΗΠΑ παραδέχονται για πρώτη φορά ότι η εμπορική διαμάχη εξαιτίας των δασμών, θα έχει επιπτώσεις και στην οικονομία τους.

Ο στενότερος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε την Κυριακή ότι η εμπορική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.

Ωστόσο, έσπευσε να χαρακτηρίσει υπερβολικές τις επικρίσεις του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό, που είχε χαρακτηρίσει «προσβλητικό και απαράδεκτο» το επίσημο επιχείρημα της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το οποίο οι νέοι αμερικανικοί δασμοί στοχεύουν στην προάσπιση της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

«Θεωρώ ότι αντέδρασε υπερβολικά» επισήμανε ο Λάρι Κούντλοου σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, προσθέτοντας πως «κανείς δεν αρνείται ότι είναι φίλος και σύμμαχος των ΗΠΑ. Ομως πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας».

«Ένας οικογενειακός καβγάς»

Επιπροσθέτως, ο Λάρι Κούντλοου χαρακτήρισε «οικογενειακό καβγά» την αντιπαράθεση για το εμπόριο με τον Καναδά.

Ο οικονομικός σύμβουλος του ρεπουμπλικανού προέδρου παραδέχθηκε ότι είναι πιθανόν οι εμπορικές εντάσεις να βαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ. «Δεν το αρνούμαι. Θα το παρακολουθούμε» είπε, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ στοχεύουν στη μεταρρύθμιση του συστήματος διεθνούς εμπορίου, το οποίο υπονομεύεται απ’ όσους «δεν παίζουν τίμια».

«Δεν πρόκειται για σφάλμα του Τραμπ. Είναι λάθος της Κίνας, της Ευρώπης, της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών. Σφάλλουν εκείνοι που δεν θέλουν εμπορικές συναλλαγές, τελωνειακούς δασμούς και αμοιβαίες προστασίες. Ο Τραμπ αντιδρά σε δεκαετίες εμπορικών καταχρήσεων» υπογράμμισε.