ΥΠΟΙΚ: Επανεκκίνηση της συνεργασίας με τις ελβετικές αρχές

ΥΠΟΙΚ: Επανεκκίνηση της συνεργασίας με τις ελβετικές αρχές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συνεργασία θα επικεντρωθεί στα θέματα της φορολογίας, του ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων.

Η ανάγκη επανεκκίνησης της συνεργασίας μεταξύ των ελβετικών και των ελληνικών αρχών για θέματα φορολογίας κι ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία καταγράφηκε, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, στη συνάντηση που είχε η ελληνική με την ελβετική αντιπροσωπεία για το ζήτημα των μη δηλωμένων καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών διαβίβασης κι ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των αρμοδίων φορολογικών αρχών των δύο χωρών και αποφασίστηκε η υλοποίηση μιας συμφωνίας – οδικού χάρτη ως προς τα ζητήματα αυτά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το κλίμα στις συνομιλίες ήταν καλό και οι εκπρόσωποι των δύο χωρών συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου αμέσως μετά το Πάσχα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι ελβετικές αρχές εξέφρασαν την απορία τους για την απουσία ενδιαφέροντος από τις ελληνικές αρχές κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα για εκκρεμείς υποθέσεις Ελλήνων πολιτών κι επιχειρήσεων στην Ελβετία.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση μόνο 15 αιτήματα συλλογής και διαβίβασης στοιχείων  φορολογικού ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Νικολούδης Παναγιώτης και ελβετικής πλευράς αντιπροσωπεία του Υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας με επικεφαλής τον Υφυπουργό για διεθνή Οικονομικά θέματα Dr. Jacques de Watteville