Υπό διωγμόν το TikTok στην ΕΕ – Τι φοβίζει την Κομισιόν

Υπό διωγμόν το TikTok στην ΕΕ – Τι φοβίζει την Κομισιόν
pexels
Στις ΗΠΑ το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζεται ως «ψηφιακή φεντανύλη»

Συνάντηση με την υπεύθυνη χάραξης ψηφιακής πολιτικής της ΕΕ στις Βρυξέλλες Margrethe Vestager αναμένεται να έχει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Tik Tok, Shou Zi Chew.

Υπενθυμίζεται πως στις ΗΠΑ το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζεται ως «ψηφιακή φεντανύλη» και λένε ότι πρέπει να απαγορευτεί.

Η ίδια εχθρότητα λοιπόν φαίνεται να εξαπλώνεται στην Ευρώπη, λόγω φόβων για την ασφάλεια των παιδιών και αναφορών ότι το TikTok λειτουργεί ως κατασκοπευτικό προϊόν για περισσότερους από 250 εκατομμύρια Ευρωπαίους, οι οποίοι το χρησιμοποιούν

Ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές είναι ο Γάλλος πρόεδρος Macron, ο οποίος χαρακτήρισε το TikTok «παραπλανητικά αθώο» και αιτία «πραγματικού εθισμού» μεταξύ των χρηστών, καθώς και πηγή ρωσικής παραπληροφόρησης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέτοια σχόλια συμβαδίζουν με την επιθετική κάλυψη των μέσων ενημέρωσης στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης σελίδας της εφημερίδας Le Parisien στις 29 Δεκεμβρίου που αποκαλούσε το TikTok «Πραγματικό κίνδυνο για τους εγκεφάλους των παιδιών μας».

Ως εκ τούτου, ενδέχεται να υπάρχουν νέοι περιορισμοί. Κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο, ο Macron είπε σε ομάδα Αμερικανών επενδυτών και Γάλλων CEOs ότι ήθελε να θέσει περιορισμούς στο TikTok. Από την άλλη, το TikTok αρνείται ότι είναι επιβλαβές και λέει ότι έχει λάβει μέτρα για την προστασία των παιδιών.

Εν όψει της επίσκεψης του Chew στις Βρυξέλλες, ο Thierry Breton, ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς του μπλοκ, τον προειδοποίησε για την ανάγκη «να σεβαστεί την ακεραιότητα των κανόνων μας», σύμφωνα με σχόλια που έκανε ο επίτροπος στην Ισπανία, σύμφωνα με το Reuters. 

Τούτου λεχθέντος, οι έρευνες που αντιμετωπίζει το TikTok σχετίζονται με ύποπτες παραβιάσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα. Εάν η ρυθμιστική αρχή δεδομένων της Ιρλανδίας, η οποία ηγείται των ερευνών για λογαριασμό άλλων κρατών της ΕΕ, διαπιστώσει ότι η TikTok έχει παραβιάσει τους κανόνες απορρήτου του μπλοκ, τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, τα πρόστιμα θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και στο 4% του παγκόσμιου τζίρου της εταιρείας. Οι κυρώσεις μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερες βάσει του DSA, ο οποίος αρχίζει να εφαρμόζεται σε μεγάλες πλατφόρμες στα μέσα του 2023.

Φόβοι κατασκοπείας

Και όμως, μερικά εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να είναι το μικρότερο πρόβλημα του TikTok στην Ευρώπη, καθώς ορισμένοι βουλευτές συντάσσονται με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ για να ζητήσουν πολύ αυστηρότερους περιορισμούς στην εφαρμογή εν μέσω φόβων ότι τα δεδομένα της θα χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία.

Το TikTok βρίσκεται υπό έρευνα για αποστολή δεδομένων χρηστών της ΕΕ στην Κίνα — μία από τις δύο έρευνες των οποίων ηγείται η Ιρλανδία. Οι αναφορές ότι οι υπάλληλοι του TikTok στην Κίνα χρησιμοποίησαν δεδομένα της εφαρμογής για να παρακολουθήσουν τις κινήσεις δύο δυτικών δημοσιογράφων ενίσχυσαν τους φόβους κατασκοπείας, ειδικά στη Γερμανία. (Η TikTok παραδέχθηκε το περιστατικό και απέλυσε τέσσερις υπαλλήλους λόγω μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα δεδομένα των χρηστών.)

Επικαλούμενος την «έλλειψη ασφάλειας δεδομένων και προστασίας δεδομένων» καθώς και τις μεταφορές δεδομένων στην Κίνα, ο εκπρόσωπος ψηφιακής πολιτικής της ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας στη Bundestag είπε ότι η απαγόρευση των ΗΠΑ στο TikTok για τα τηλέφωνα ομοσπονδιακών υπαλλήλων είναι «κατανοητή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πιστεύω ότι είναι λογικό να εξετάζουμε επίσης κριτικά εφαρμογές όπως το TikTok και, εάν είναι απαραίτητο, να λαμβάνουμε μέτρα. Επομένως, θα συμβούλευα τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και κάθε πολίτη, να μην εγκαθιστούν αναξιόπιστες υπηρεσίες και εφαρμογές στα smartphone τους», πρόσθεσε ο Jens Zimmermann.

Για τον Moritz Körner, κεντρώο νομοθέτη στην Eυρωβουλή, οι πιθανοί κίνδυνοι που συνδέονται με το TikTok είναι πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι με το Twitter λόγω της μεγαλύτερης βάσης χρηστών του πρώτου —τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερους χρήστες από το Twitter στην Ευρώπη— και του γεγονότος ότι έως και το ένα τρίτο των χρηστών του είναι ηλικίας 13-19 ετών .

Απαγόρευση

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση ή δημόσιος φορέας δεν έχει ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην απαγόρευση της χρήσης του TikTok στα τηλέφωνα αξιωματούχων. Απαντώντας σε ερωτήσεις του POLITICO, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής —η οποία προηγουμένως συμβούλευε τους υπαλλήλους της να μην χρησιμοποιούν το WhatsApp της Meta— έγραψε ότι οποιοσδήποτε περιορισμός στη χρήση του TikTok για τους δημοσίους υπαλλήλους της ΕΕ «θα απαιτήσει πολιτική απόφαση και θα βασίζεται στην προσεκτική αξιολόγηση του ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων στον κυβερνοχώρο και άλλα». Ο εκπρόσωπος επεσήμανε επίσης ότι «δεν υπάρχουν επίσημοι λογαριασμοί της Επιτροπής» στο TikTok.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα των συζητήσεων μεταξύ των ρυθμιστών απορρήτου της ΕΕ – η έρευνα για την ασφάλεια των παιδιών είναι πιθανό να ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό επίλυσης διαφορών – η TikTok θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νέες απαιτήσεις για την επαλήθευση της ηλικίας στην ΕΕ. Η άλλη έρευνα, που εξετάζει τις μεταφορές δεδομένων της TikTok στην Κίνα, είναι πιθανό να ολοκληρωθεί γύρω στα μέσα του έτους ή προς τα τέλη του 2023 εάν προκληθεί διαφωνία.