Υπό πίεση το παγκόσμιο εμπόριο ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας, λόγω πληθωρισμού

Υπό πίεση το παγκόσμιο εμπόριο ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας, λόγω πληθωρισμού
Colorful fabrics for Yukata, Japanese traditional cloth during summer, are dried in the sun and wave in the wind at a factory in Edogawa Ward, Tokyo on May 17, 2024. The textiles are 10 to 13 meters long and colored using traditional manual technique.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Miho Takahashi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Photo: AFP
Οι εξαγωγές ενδυμάτων από την ΕΕ των 27 κρατών-μελών ήταν πέρυσι μειωμένες κατά 3,4% σε αξία, στα 37 δισ. ευρώ και κατά 28,7 % σε όγκο, στις 476 χιλιάδες τόνους.

Υπό πίεση, με μείωση τόσο των εξαγωγών, όσο και των εισαγωγών, βρίσκεται από το 2023 το παγκόσμιο εμπόριο ένδυσηςκλωστοϋφαντουργίας, σύμφωνα με ανάλυση στατιστικών στοιχείων του αρμόδιου Ευρωπαϊκού Συνδέσμου (EURATEX), που πραγματοποίησαν τα στελέχη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη. ‘Επειτα από μια καλή χρονιά, το 2022, η ζήτηση σε πραγματικούς όρους ήταν ασθενής το 2023 στις περισσότερες περιοχές, ειδικά στην Ευρώπη αλλά και στη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Σε αντίθεση με τη σταθερή αύξηση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ, η μείωση του εμπορίου συνδέεται με τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες είχαν -κατά τον ΣΕΠΕΕ- καθοδική επίδραση στην κατανάλωση.

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές ενδυμάτων από την ΕΕ των 27 κρατών-μελών ήταν πέρυσι μειωμένες κατά 3,4% σε αξία, στα 37 δισ. ευρώ και κατά 28,7 % σε όγκο, στις 476 χιλιάδες τόνους. Οι τρεις κυριότεροι πελάτες της ΕΕ εισήγαγαν λιγότερα ρούχα: κατά 7,6% η Ελβετία, κατά 4,8% η Μεγάλη Βρετανία και κατά 7,9% οι ΗΠΑ. Οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας κατέγραψαν επίσης μείωση, κατά 4,2% σε αξία (στα 27,2 δισ. ευρώ το 2023) και κατά 8,2 % σε όγκο (στα 4,6 εκατομμύρια τόνους). Η μείωση των εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στις ΗΠΑ ανήλθε σε 7,6%, στη Μεγάλη Βρετανία σε 6,3% και στην Τουρκία σε 11%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρόμοια ήταν η εικόνα στις εισαγωγές, με ακόμη μεγαλύτερη μείωση σε αξία και σε όγκο, τόσο στην ένδυση, όσο στην κλωστοϋφαντουργία. Το 2023 οι εισαγωγές ενδυμάτων στην ΕΕ-27 σημείωσαν μείωση 16% σε αξία σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθηκαν στα 83 δισ. ευρώ και υποχώρησαν κατά 15,7 % σε όγκο, στα 3,9 εκατομμύρια τόνους. Οι τρεις σημαντικότεροι προμηθευτές της ΕΕ σημείωσαν σημαντική μείωση: η Κίνα κατά 21%, το Μπαγκλαντές κατά 22% και η Τουρκία κατά 14%. Ειδικά για το Μπαγκλαντές ήταν η πρώτη χρονιά μείωσης μετά το 2008, αφού έκτοτε οι εξαγωγές του προς την ΕΕ κατέγραφαν συνεχή και εκρηκτική άνοδο. «Η σημαντική μείωση των εισαγωγών ενδυμάτων καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος της κατανάλωσης στην Ευρώπη» υπογραμμίζει ο ΣΕΠΕΕ, σχολιάζοντας τα στοιχεία.

Ομοίως, οι εισαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας σημείωσαν μεγάλη μείωση 19,4% σε αξία, στα 32 δισ. ευρώ και 10,7 % σε όγκο, στα 7 εκατομμύρια τόνους. Οι τρεις σημαντικότεροι προμηθευτές της ΕΕ σημείωσαν σημαντική μείωση: η Κίνα κατά 27%, η Τουρκία κατά 19,3% και το Πακιστάν κατά 19,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: