Υποδεχθείτε τα ρομπότ-barista που θα σερβίρουν τον… καπουτσίνο σας

Υποδεχθείτε τα ρομπότ-barista που θα σερβίρουν τον… καπουτσίνο σας
epa07399354 A barista robot, a creation of Korean company KT, is displayed during the second day of Mobile World Congress (MWC) in Barcelona, northeastern Spain, 26 February 2019. The MWC, running until 28 February, brings the lastest mobile innovations and leading-edge technology from more than 2,400 companies. EPA/ENRIC FONTCUBERTA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν άργησε να εισβάλλει και στην βιομηχανία του καφέ.

της Kate Dwyer

Τα ρομπότ-barista καταλαμβάνουν τον χώρο μεταξύ των καφετεριών και των μηχανημάτων αυτόματης πώλησης καφέ, εξυπηρετώντας βιαστικούς πελάτες που θέλουν ποιοτικό καφέ χωρίς να πρέπει να περιμένουν στην ουρά. Υπάρχουν ήδη κάποιες νεοφυείς επιχειρήσεις ρομπότ του καφέ στις ΗΠΑ, όπως η Café X, η Briggo και η Truebird. Καθεμιά έχει το δικό της διαφορετικό vibe, αλλά όλες λειτουργούν έχοντας την ίδια αποστολή: την αποτελεσματικότερη διάθεση καλής ποιότητας καφέ.

Το Coffee Haus της Briggo είναι ένα περίπτερο που παραπέμπει σε ξύλινη καμπίνα, η Truebird παραπέμπει σε έναν μοδάτο υπαίθριο πωλητή κάπου στο Μπρούκλιν, ενώ η Café X φτιάχνει τον καφέ με ένα ρομποτικό βραχίονα που περιβάλλεται από γυαλί.

Το 2017, η Café X, με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, άνοιξε κατάστημα στο κέντρο της πόλης, κοντά σε ένα Target κι έναν κινηματογράφο. Και το 2018 άνοιξε άλλο ένα κατάστημα με τραπεζοκαθίσματα, το οποίο μοιάζει με τους αντίστοιχους χώρους της Luckin – της δεύτερης δημοφιλέστερης αλυσίδας καφέ στην Κίνα, μετά τα Starbucks. Αν και τα Luckin δεν είναι πλήρως αυτοματοποιημένα, οι παραγγελίες παραδίδονται ταχύτατα ενώ οι πελάτες παραγγέλνουν και πληρώνουν μέσω της σχετικής εφαρμογής. Το στοιχείο αυτό προσφέρει στην εταιρεία λεπτομερή δεδομένα των καταναλωτών. Με στόχο να επεκτείνει το μοντέλο της, η Luckin εισήχθη στο Nasdaq τον Μάιο με μια αρχική δημόσια προσφορά ύψους 561 εκατομμυρίων δολαρίων, που μεταφράζεται σε χρηματιστηριακή αξία 4,2 δισ. δολαρίων για την εταιρεία.

Πρόσφατα, η Briggo έκλεισε μια συμφωνία με την εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων SSP για να θέσει σε λειτουργία 25 αυτοματοποιημένα περίπτερα καφέ σε αεροδρόμια στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το πρώτο περίπτερο άνοιξε τον Ιούλιο του 2018 στο αεροδρόμιο Όστιν-Μπέργκστρομ. Οι πελάτες παραγγέλνουν μέσω μιας app ή μέσω οθονών αφής που βρίσκονται εγκατεστημένες στον χώρο. Όταν τα ροφήματά τους είναι έτοιμα, λαμβάνουν ένα γραπτό μήνυμα με έναν τριψήφιο κωδικό, ο οποίος πρέπει να καταχωρηθεί στην οθόνη αφής. Τέλος, το πορτάκι στη μέση της κατασκευής ανοίγει και καταφτάνει το κύπελλο με τον καφέ.

«Πρόκειται για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων στον χώρο του καφέ» λέει ο διευθύνων σύμβουλος Kevin Nater. Αν κάτι στραβώσει τεχνικά, υπάρχει ένα κέντρο ελέγχου στο Όστιν, το οποίο παρακολουθεί κάθε καφερομπότ της Briggo. «Έχουμε υιοθετήσει μια στρατηγική κορεσμού με παρουσία σε συνεδριακά κέντρα, εταιρείες, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, και άλλα μέρη από τα οποία είναι πιθανόν να περάσετε» καταλήγει.