Υποκλοπή 4,6 εκατ. λογαριασμών Snapchat

Οι χάκερ που «χτύπησαν» την εφαρμογή μηνυμάτων δημοσιοποίησαν στο ίντερνετ όλα τα στοιχεία.

Τα ονόματα χρήστη και οι αριθμοί των τηλεφώνων 4,6 εκατ. χρηστών του Snapchat, υπεκλάπησαν από χάκερ και δημοσιοποιήθηκαν στο Ίντερνετ, αποκαλύπτοντας ένα σημαντικό ρήγμα στην ασφάλεια του δικτύου, ανέφερε χθες η ιστοσελίδα TechCrunch.

Τα δεδομένα των χρηστών της εφαρμογής, μέσω της οποίας οι χρήστες μοιράζονται μηνύματα κειμένου, φωτογραφίες ή βίντεο τα οποία αυτοκαταστρέφονται μετά από μερικά δευτερόλεπτα, δημοσιοποιήθηκαν προσωρινά στον ιστότοπο SnapchatDB.info, ο οποίος έκρυψε πάντως τα τελευταία ψηφία των τηλεφωνικών αριθμών, σύμφωνα με το TechCrunch.

Η πειρατεία αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε μερικές ημέρες μετά την προειδοποίηση που διατυπώθηκε από την αυστραλιανή εταιρεία ασφαλείας συστημάτων πληροφορικής Gibson Security για κενά στην εφαρμογή αυτή που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από χάκερ.

Διαβάστε ακόμη: Υποσχέσεις για ένα δίκτυο χωρίς ψηφιακά «ίχνη»

«Κίνητρό μας για να δημοσιεύσουμε (τα δεδομένα αυτά) ήταν να προσελκύσουμε την προσοχή του κοινού στο πρόβλημα αυτό και επίσης να ασκηθεί πίεση στο Snapchat για να καλύψει αυτό το κενό», εξήγησε ο SnapchatDB, ο ιστότοπος των πειρατών η ταυτότητα των οποίων δεν αποκαλύφθηκε, σε ανακοίνωσή του προς τον TechCrunch.

«Αντιλαμβανόμαστε πως οι νέες εταιρείες του Ίντερνετ έχουν περιορισμένους πόρους, αλλά η ασφάλεια και ο σεβασμός των ιδιωτικών δεδομένων πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα», τονίζουν οι πειρατές.

Ο SnapchatDB υπογράμμισε πως «έκρυψε τα δύο τελευταία ψηφία των τηλεφωνικών αριθμών» για να περιορίσει τις επιπτώσεις από τη δημοσιοποίηση αυτή, αλλά προειδοποίησε ότι επιφυλάσσεται να δημοσιεύσει τα δεδομένα αυτά αλογόκριτα στο μέλλον.

Η εφαρμογή SnapChat δεν δημοσιοποίησε σήμερα το πρωί κάποια αντίδραση στην επίθεση αυτή.

Διαβάστε ακόμη: Διαρροή μυστικών μέσω των social media

Ο ιστότοπος SnapChat, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2011 από φοιτητές του αμερικανικού πανεπιστημίου του Στάνφορντ, προσέλκυσε εκατομμύρια χρήστες, προσφέροντας τους τη δυνατότητα να δημοσιοποιούν φωτογραφίες ή βίντεο που αυτοκαταστρέφονται αφού τα δει ο παραλήπτης τους, δημιουργώντας έτσι ένα αίσθημα εμπιστευτικότητας.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η εταιρεία είχε αρνηθεί μια προσφορά εξαγοράς της από την Facebook, η οποία είχε εκτιμήσει την αξία της στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σχετικά άρθρα