Υπόθεση Ασημακοπούλου: Παραιτήσεων συνέχεια, σε ΥΠΕΣ και ΝΔ – Επίθεση από την αντιπολίτευση

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Παραιτήσεων συνέχεια, σε ΥΠΕΣ και ΝΔ – Επίθεση από την αντιπολίτευση
Τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς, με το νέο λογότυπο του κόμματος, Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την παραίτηση από τα καθήκοντά του ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Την παραίτηση από τα καθήκοντά του ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, το πρωί της Παρασκευής (15/3) στον απόηχο της παραίτησης Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, μετά το σκάνδαλο με τα emails των αποδήμων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον Νίκο Θεοδωρόπουλο που είναι Γραμματέας αποδήμων της ΝΔ.

Το news247.gr υπενθυμίζει πως οι καταγγελίες για διαρροή των emails κατοίκων του εξωτερικού που έφτασαν στην κατοχή της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, οδήγησαν την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας να διατάξει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα, όπως αυτό της παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και της παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με τα emails φέρεται να αποκτήθηκε από συνεργάτη του κ. Σταυριανουδάκη, ο οποίος την προώθησε στον γραμματέα αποδήμων της ΝΔ και στη συνέχεια δόθηκε στην κα Ασημακοπούλου, τον Μάιο του 2023.

 

«Καρφιά» Κασσελάκη σε Μητσοτάκη

Τις εξελίξεις σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτηση του στα social media.

«Άλλο ένα “κάτσε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί και επιστρέφεις”από τον Κυριάκο Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσσθέτοντας σχολιάζοντας πως «μετά τον σάλο για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων αποδήμων, η κυρία Ασημακοπούλου αποσύρεται -ετεροχρονισμένα- από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ».

«Οι ερωτήσεις για τον κ. Μητσοτάκη εξακολουθούν να ισχύουν: Πώς η ευρωβουλεύτρια απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών; Συνεργάστηκε με το υπουργείο Εσωτερικών ή ΠΩΣ αλλιώς;», αναφέρει και καλεί τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να κρύβεται». «Όσα εξιλαστήρια θύματα κι αν θυσιάσει, και αυτή η πραγματικότητα θα τον κυνηγάει», καταλήγει.

Το ΠΑΣΟΚ

Σε αναοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημειώνεται πως «σήμερα επιβεβαιώθηκε αυτό που καταγγείλαμε από την αρχή: Η Νέα Δημοκρατία έχει μετατρέψει το Υπουργείο Εσωτερικών με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας και του Μεγάρου Μαξίμου σε εκλογικό της κέντρο.

Προσωπικά δεδομένα δεκάδων χιλιάδων αποδήμων έφτασαν μέσω του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου και του Τομεάρχη Απόδημου της Νέας Δημοκρατίας σε ευρωβουλευτή της. Η αποχώρηση της κας. Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο αφορά μόνο την ίδια και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απαλλαγή από τις βαρύτατες ευθύνες της.

Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και η ακεραιότητα των εκλογικών δεδομένων. Υπεύθυνη επεξεργασίας των δεδομένων αυτών, είναι βάσει του νόμου η αρμόδια υπουργός, κα. Κεραμέως, και το υπουργείο Εσωτερικών.

Η υπουργός πρέπει να λογοδοτήσει για τη διαρροή των δεδομένων και να αναλάβει την ευθύνη. Ευθύνη που την βαραίνει προσωπικά ως επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών και δεν μεταβιβάζεται σε γενικούς γραμματείς και λοιπά στελέχη»

ΚΚΕ: «Έμμεση παραδοχή ενοχής για τη διαρροή στοιχείων των εκλογέων»

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ τονίζει πως «η “απόσυρση” της κυρίας Ασημακοπούλου απ’ το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ συνιστά έμμεση παραδοχή της ενοχής για τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων των εκλογέων.

Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η ανάληψη της πολιτικής -τουλάχιστον- ευθύνης απ’ την κυρία Κεραμέως και το πιο σημαντικό η απόσυρση εκείνων των διατάξεων που μετατρέπουν τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων σε “φέιγ-βολάν”, φαινόμενο το οποίο θα ενταθεί με τις διαδικασίες της επιστολικής ψήφου, όπως απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει το ΚΚΕ».

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση έγινε ευρέως γνωστή ύστερα από καταγγελίες πολιτών σύμφωνες με την οποία τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας εκατοντάδων απόδημων Ελλήνων διέρρευσαν και βρέθηκαν στη διάθεση της ευρωβουλεύτριας Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει την εν λόγω κίνηση ως “δώρο της ΝΔ”, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων.

Η υπόθεση έφτασε ακόμη και στις Βρυξέλλες, με την «γαλάζια» ευρωβουλεύτη να κάνει λόγο για «εργαλειοποίηση» του ζητήματος από την αντιπολίτευση, επειδή καταψήφισε την επιστολική ψήφο.

Από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως, η οποία εκλήθη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή, αν και σε αρχική φάση δήλωνε κάθετη ως προς τη διάθεση των email πολιτών, διέταξε εσωτερικό έλεγχο για να επιβεβαιωθεί η επάρκεια ασφάλειας στις ηλεκτρονικές διαδικασίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: