Υπουργικό «συμβούλιο εκλογών» από τον Αντώνη Σαμαρά

Υπουργικό «συμβούλιο εκλογών» από τον Αντώνη Σαμαρά

Τα επόμενα προεκλογικά βήματα της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να καθορίσει ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση με τους υπουργούς.

Εικόνα αποδοχής της αδυναμίας εκλογής προέδρου της δημοκρατίας στη σημερινή τρίτη ψηφοφορία δίνει η απόφαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να συγκαλέσει για τις 2 το μεσημέρι έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη της διαδικασίας της τρίτης κατά σειρά προεδρικής ψηφοφορίας είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί το γεγονός ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, καθώς ενδεικτικό είναι ότι όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί έχουν λάβει ειδοποίηση από το Μέγαρο Μαξίμου να μην αποχωρήσουν από το κοινοβούλιο μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

Σε περίπτωση μη εκλογής του Σταύρου Δήμα είναι πολύ πιθανό ο Αντώνης Σαμαράς να ανακοινώσει επισήμως την ημερομηνία διεξαγωγής εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος θα πρέπει εντός 10 ημερών το αργότερο να παραιτηθεί το υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πιθανότερη ημέρα εκλογών είναι η 25η Δεκεμβρίου ή η 1η Φεβρουαρίου 2015. Αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα Βουλή πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα εκλέγοντας το Προεδρείο της. Στη συνέχεια η πρώτη της υποχρέωση είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους, ενώ εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια συνεδριάζει εκ νέου για νέα ψηφοφορία στην οποία ωστόσο απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές.

Εάν και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε ο πρόεδρος εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία πει των παρόντων βουλευτων.