«Ήρθε η ώρα για την ευθανασία της Yahoo!»

«Ήρθε η ώρα για την ευθανασία της Yahoo!»
Photo:

Σκληρή κριτική στη στάση της CEO Μαρίσα Μάγιερ.

Για ακόμα μια φορά η Μαρίσα Μάγιερ βρέθηκε στο στόχαστρο. Η Μάγερ που προσπάθησε από την αρχή να προσφέρει ένα νέο όραµα στην εταιρεία που έβλεπε την κατιούσα, ακολουθώντας µια επιθετική τακτική σε όλα τα µέτωπα – από τη βελτίωση των υπηρεσιών της Yahoo µέχρι την εξαγορά άλλων εταιρειών (π.χ. Tumblr) κέρδισε όσον αφορά τις επιχειρηματικές της αποφάσεις, αλλά έχασε στον τρόπο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναµικού της.

Για παράδειγµα, επέβαλε ένα σύστηµα αξιολόγησης των υπαλλήλων που κατέληγε στην απόλυση των χαµηλότερα βαθµολογούµενων, ενώ αργότερα απαγόρευσε το άτυπα κατοχυρωµένο δικαίωµα του ευέλικτου ωραρίου και της δουλειάς από το σπίτι.

Όταν η ίδια ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος, οι μετοχές της Yahoo άρχισαν να κατρακυλάνε, παρόλο που ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να απομακρυνθεί ιδιαίτερα από τη δουλειά της.

Η «καλή της συμπεριφορά» δεν έπεισε τον καθηγητή Μάρκετινγκ στο NYU Stern School of Business, Scott Galloway, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Tom Keene δήλωσε ανοιχτά πως η αναγγελία της εγκυμοσύνης της CEO Yahoo είναι αυτό που της εξασφάλισε τη παραμονή της στη δουλειά.

«Αν δεν είχε ανακοινώσει ότι ήταν έγκυος με δίδυμα, θα ήταν εκτός εταιρείες μέσα σε έξι μήνες», δήλωσε ο καθηγητής και άφησε να εννοηθεί ότι η Yahoo θα δεχόταν «πόλεμο» αν την απέλυε υπό αυτές τις συνθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μάγερ αυτή που θέσπισε (ακολουθώντας την τακτική και άλλων μεγάλων εταιρειών) την άδεια 16 εβδομάδων για τις μητέρες της Yahoo, καλύπτοντας το νομοθετικό κενό που υπάρχει στις ΗΠΑ. «Το μεγάλο βήμα υπέρ της γονικής άδειας θα ήταν αν οι εργαζόμενοι άρχιζαν να την παίρνουν», σχολίασαν οι New York Times, κατακρίνοντας την απόφασή της να μην αποχωριστεί το γραφείο της.

Ο καθηγητής θεωρεί ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα ένα μάθημα για την «κακή εταιρική διακυβέρνηση», και είπε ότι θα ήταν καλύτερα υπό τον έλεγχο άλλης διοίκησης, όπως η Microsoft.

«Θα πρέπει να ρίξουμε μια σφαίρα στο κεφάλι αυτής της ιστορίας που ονομάζεται Yahoo. Ήρθε η ώρα για την ευθανασία της» δήλωσε.

«Η γυναίκα αυτή είναι η πιο ακριβοπληρωμένη CEO στην ιστορία», κατέληξε.

Να υπενθυμίσουμε πως προ ημερών η εφορία στις ΗΠΑ, η IRS (Internal Revenue Service) αρνήθηκε να παράσχει στη Yahoo απριόρι έγκριση για την φορολογική ουδετερότητα του spinoff της Alibaba. Κάρι τέτοιο σημάνει ενδεχόμενο κίνδυνο για την υλοποίηση του deal, το οποίο είναι σχεδιασμένο ώστε να επιστραφεί κεφάλαιο στους μετόχους, ενισχύοντας σημαντικά τη μερισματική απόδοση και μάλιστα χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί οι CEO δε μπορούν να ισορροπήσουν μεταξύ δουλειάς και οικογένειας;

Οι κορυφαίοι CEOs του κόσμου