Εισαγγελική έρευνα σε βάρος της Commerzbank από τις αμερικανικές αρχές

Εισαγγελική έρευνα σε βάρος της Commerzbank από τις αμερικανικές αρχές

Η εισαγγελία του Μανχάταν ερευνά τη δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα για «ξέπλυμα» χρήματος, φοροδιαφυγή και παραβιάσεις κυρώσεων.

Για παραβιάσεις των νόμων που σχετίζονται με το «ξέπλυμα» χρήματος ερευνάται η Commerzbank AG από την εισαγγελία του Μανχάταν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι αρχές των ΗΠΑ έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε εγκληματικές δραστηριότητες στο εσωτερικό της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, περιλαμβανομένου του «ξεπλύματος» χρήματος, της φοροδιαφυγής και των παραβιάσεων κυρώσεων

Πηγές δήλωσαν νωρίτερα αυτό τον μήνα πως η Commerzbank είναι κοντά σε μία διευθέτηση με τις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τις συναλλαγές της με το Ιράν και άλλες χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Ένα πρόσωπο δήλωσε πως αναμένεται να πληρώσει περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια.

Η εισαγγελία του Μανχάταν, αφού απέτυχε να στοιχειοθετήσει ποινικές κατηγορίες για ηχηρές υποθέσεις που ανάγονται στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, διερευνά τώρα κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Commerzbank ασκούσε πολύ χαλαρό έλεγχο για τον εντοπισμό και την αποτροπή του «ξεπλύματος» χρήματος.

Η WSJ, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές που ενημερώθηκαν για την έρευνα, ανέφερε πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ σκέπτονται τώρα αν πρέπει να ενοποιήσουν την έρευνα για την παραβίαση των κυρώσεων και εκείνην για ξέπλυμα χρήματος σε έναν διακανονισμό, κάτι που θα μπορούσε να καθυστερήσει την εξεύρεση μιας λύσης και να προσθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στα πρόστιμα που θα κληθεί ενδεχομένως να καταβάλει η Commerzbank.

Η Commerzbank αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μερικές τράπεζες έχουν ήδη τιμωρηθεί για παραβιάσεις των κυρώσεων και των νόμων για ξέπλυμα χρήματος. Η γαλλική BNP Paribas παραδέχθηκε ενοχή νωρίτερα φέτος σε δύο κατηγορίες και συμφώνησε να καταβάλει σχεδόν εννέα δισ. δολάρια για την παραβίαση των κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ εναντίον του Σουδάν, της Κούβας και του Ιράν.