Εισφορές κάθε μήνα στον ΟΑΕΕ

Εισφορές κάθε μήνα στον ΟΑΕΕ

Αλλάζει το καθεστώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες για ενίσχυση της ρευστότητας του ταμείου.

Με το μήνα – και όχι ανά δίμηνο – θα πληρώνουν από το 2014 στον ΟΑΕΕ τις ασφαλιστικές τους εισφορές οι ελεύθεροι επαγγελματίες . Η αλλαγή, που προωθείται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 και αφού προετοιμαστούν τα μηχανογραφικά συστήματα, εντάσσεται στα μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών και τη στήριξη των εσόδων του Ταμείου.

Για την αντιμετώπιση του πρόσθετου χρηματοδοτικού κενού (450 εκατ ευρώ) που θα έχει το 2014 ο ΟΑΕΕ από τη μη επιβολή της εισφοράς επί του τζίρου, σχεδιάζονται μέτρα τα οποία θα βελτιώσουν τη ροή των εσόδων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» τρεις τροπολογίες για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα συνοδεύουν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το οποίο –εκτός απροόπτου κι εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των υπογραφών– αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή.

Διαβάστε ακόμη: To κάτεργο του ΟΑΕΕ

Με άλλη τροπολογία προβλέπεται η ένταξη στον ΟΑΕΕ των νέων ασφαλισμένων σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, εφόσον ασκούν δραστηριότητα η οποία υπάγεται στον Οργανισμό αλλά έχουν εξαιρεθεί με τους ισχύοντες νόμους. Με τη νέα ρύθμιση θα υποχρεούνται να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ μόνο οι νέοι και όχι οι παλαιοί ασφαλισμένοι για τους οποίους, εντέλει, δεν μεταβάλλεται το καθεστώς ασφάλισης (κυρίως στον ΟΓΑ).

Επίσης, στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ υπάγονται όσοι ασκούν σχετική με τη δραστηριότητα ασφάλισης στον φορέα, αλλά δεν υποχρεούνται να ασφαλίζονται σε αυτόν λόγω της περιστασιακής και για μικρό χρονικό διάστημα (ακόμη και με μία ημέρα) ασφάλισης στο ΙΚΑ.

Στο εξής, αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων θα μπορεί να εξαιρεθεί από τον ΟΑΕΕ μόνο εάν έχει πλήρη χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.