Η ιστορία των ελληνικών αποικιών αναβιώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Η ιστορία των ελληνικών αποικιών αναβιώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο

180 αρχαία έργα από ελληνικές και ξένες συλλογές ταξιδεύουν στη συμπρωτεύουσα με τη στήριξη της Alpha Bank. 

Στην αρχαιότητα ως αποικιακές δυνάμεις θεωρούνται ναυτικοί λαοί και όχι τόσο πόλεις κράτη, με μεγαλύτερες να θεωρούνταν οι Φοίνικες, οι Έλληνες, οι Καρχηδόνιοι και οι Ρωμαίοι. Σήμερα μετράμε περισσότερες από 100 ελληνικές αποικίες σε όλη την Ευρώπη, όπως στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την παρουσίαση του φαινομένου του ελληνικού αποικισμού, θα διοργανώσει την έκθεση «Η Ευρώπη της Ελλάδας. Αποικίες και νομίσματα από τη συλλογή της Alpha Bank».

Διαβάστε ακόμα: Τα «παντζάρια» που σχεδίασαν το λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας

Από τις 10 έως και τις 19 Απριλίου η ιστορία όλων των ελληνικών αποικιών θα ζωντανέψει ξανά στο Μουσείο, παρουσιάζοντας περισσότερα από 180 αρχαία έργα από ελληνικές και ξένες συλλογές.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη θα διηγείται «Θαλασσινές μυθιστορίες» όπως εκείνες του Οδυσσέα και του Ιάσωνα, η δεύτερη θα αναφέρεται στις διάφορες πτυχές του ελληνικού «Αποικισμού», η τρίτη θα δίνει έμφαση στις «Νέες πατρίδες από τον Εύξεινο Πόντο ως τις Ηράκλειες Στήλες» και η τέταρτη θα ενημερώνει για τους «Έλληνες και τις σχέσεις με τους άλλους», δηλαδή τους ανθρώπους που κατοικούσαν στις περιοχές πριν την έλευση των αποίκων.

Διαβάστε ακόμα: Διαβάστε ολόκληρο το βιβλίο του Harry Potter μέσα σε μία ώρα

Βασικός κορμός της θα είναι νομίσματα από τη συλλογή της Alpha Bank, η οποία θα είναι και ο χορηγός της έκθεσης –καλύπτοντας το κόστος της διοργάνωσης και του επιστημονικού καταλόγου που θα εκδοθεί.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα ελληνικά εκθέματα μπορεί να βρει κανείς νομίσματα από την ιδιωτική συλλογή του Δημητρίου Μαντζούνη και το Νομισματικό Μουσείο και δεκάδες ακόμα αρχαία έργα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τις Γ’, Ζ’, Ι’, ΙΑ’, ΙΒ’ Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Δείτε ακόμα φωτογραφίες από το μεγαλύτερο εργοστάσιο αεροσκαφών του κόσμου

Από τις συλλογές του εξωτερικού θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε περίπου 15 αρχαία αντικείμενα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Καταλωνίας στη Βαρκελώνη και από το αντίστοιχο εποπτευόμενο μουσείο Εμπορίου στην Ισπανία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου στη Σικελία, την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Βασιλικάτα -αρχαία αποικία Ηράκλειας στην Κάτω Ιταλία και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Σύβαρης στην Κάτω Ιταλία.