Ιστορικό ράλι σε Nikkei και KOSPI: Σπάει τα κοντέρ η Ασία λόγω AI και ειρήνης στο Ιράν

Ιστορικό ράλι σε Nikkei και KOSPI: Σπάει τα κοντέρ η Ασία λόγω AI και ειρήνης στο Ιράν
Electronic bulletin boards display a 9.70 percent drop in SoftBank Group's stock price (top L) and the Nikkei 225 average on the Tokyo Stock Exchange (R) along a street in Tokyo on June 10, 2026. (Photo by Kazuhiro NOGI / STR / AFP) Photo: AFP
Η συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν ενισχύει την παγκόσμια αισιοδοξία και περιορίζει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό

Οι ιαπωνικές και νοτιοκορεατικές μετοχές κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά την Πέμπτη 18/6, με τις συναλλαγές να τροφοδοτούνται από τον ενθουσιασμό των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), τις ελπίδες που γεννά η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και την εμπιστοσύνη στη σταδιακή πορεία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ).

Ο δείκτης Nikkei Stock Average έκλεισε με άνοδο 1.151,24 μονάδων ή 1,65%, στις 71.053,49 μονάδες, σημειώνοντας το πρώτο κλείσιμο πάνω από το επίπεδο των 70.000 μονάδων και ανεβάζοντας τα κέρδη του για το έτος στο 41%. Ο νοτιοκορεατικός δείκτης KOSPI ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 9.000 μονάδες για πρώτη φορά, πριν κλείσει με άνοδο 2,3% στις 9.063,84 μονάδες, αυξάνοντας τα κέρδη του από την αρχή του έτους σε περίπου 115%. Παράλληλα, ο βασικός δείκτης της Ταϊβάν, Taiex, ενισχύθηκε επίσης κατά περισσότερο από 1%, με τα ετήσια κέρδη του να φτάνουν το 60%.

Οι αγορές της Βορειοανατολικής Ασίας συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως σε απόδοση φέτος. Για σύγκριση, στις ΗΠΑ ο δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά περίπου 8,4% την ίδια περίοδο.

Το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε από την είδηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν υπέγραψαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα μνημόνιο κατανόησης 14 σημείων, θέτοντας σε ισχύ μια προσωρινή ειρηνευτική συμφωνία. Η συμφωνία ήρθε δύο μήνες μετά την αρχική εκεχειρία της 7ης Απριλίου και ενίσχυσε τις προσδοκίες για την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, μιας κρίσιμης θαλάσσιας οδού για τις εξαγωγές πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, βελτιώνοντας το κλίμα στις αγορές της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Ο Nikkei ξεπέρασε για πρώτη φορά ενδοσυνεδριακά το όριο των 70.000 μονάδων την Τρίτη, μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου της BOJ κατά 25 μονάδες βάσης στο 1%, όπως αναμενόταν από την αγορά. Παρ’ όλα αυτά, το επιτόκιο της Ιαπωνίας παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από εκείνα των περισσότερων μεγάλων οικονομιών.

Ο Nikkei χρειάστηκε μόλις επτά εβδομάδες για να προσθέσει 10.000 μονάδες και να φτάσει τις 70.000, καταγράφοντας τη γρηγορότερη άνοδο στην ιστορία του. Οι προηγούμενες αυξήσεις κατά 10.000 μονάδες απαιτούσαν πολύ περισσότερο χρόνο: έξι μήνες από τις 50.000 στις 60.000 μονάδες και σχεδόν 20 μήνες από τις 40.000 στις 50.000.

Όσον αφορά τον KOSPI, χρειάστηκε λιγότερο από έναν μήνα για να κερδίσει 1.000 μονάδες από το επίπεδο των 8.000 μονάδων που είχε επιτευχθεί στις 26 Μαΐου, υπογραμμίζοντας τον ταχύ ρυθμό ανόδου της αγοράς.

Η τεχνητή νοημοσύνη παρέμεινε το κυρίαρχο επενδυτικό θέμα, με τις μετοχές εταιρειών ημιαγωγών και ηλεκτρονικών ειδών να προσελκύουν έντονο ενδιαφέρον. Το θετικό κλίμα διατηρήθηκε παρά τη χθεσινοβραδινή πτώση της Wall Street, η οποία προκλήθηκε από μια πιο «επιθετική» στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πλέον προβλέπουν πιθανή αύξηση επιτοκίων έως το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η SK Hynix ηγήθηκε της ανόδου, με τη μετοχή της κορυφαίας παγκοσμίως κατασκευάστριας μνημών να εκτοξεύεται κατά 6,5%, στις 2.685.000 γουόν. Η μετοχή της Samsung Electronics ενισχύθηκε επίσης κατά 4,6%, φτάνοντας τα 362.500 γουόν.

Οι ξένοι επενδυτές αποτέλεσαν τον βασικό μοχλό της αγοράς την Πέμπτη, πραγματοποιώντας καθαρές αγορές μετοχών αξίας 1,3 τρισ. γουόν (851,9 εκατ. δολάρια), ενώ οι θεσμικοί και οι ιδιώτες επενδυτές ήταν καθαροί πωλητές με 777,5 δισ. και 380,6 δισ. γουόν αντίστοιχα.

Η πιο αυστηρή στάση της Fed και η προοπτική διατήρησης της διαφοράς επιτοκίων μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας άσκησαν πιέσεις στο γεν έναντι του δολαρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έως τα 160,80 γεν ανά δολάριο στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της νύχτας, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2024. Στο Τόκιο, ωστόσο, οι φόβοι για πιθανή παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών μέσω πωλήσεων δολαρίων περιόρισαν περαιτέρω αποδυνάμωσή του.

Η άνοδος των χρηματιστηρίων επεκτείνεται πλέον και σε άλλους κλάδους, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, ενισχύοντας τομείς που είχαν μείνει πίσω κατά τη διάρκεια του ράλι της AI. Ένας τέτοιος κλάδος είναι οι κατασκευές, οι οποίες θεωρούνταν ιδιαίτερα ευάλωτες στις πληθωριστικές πιέσεις. Οι επενδυτές στρέφονται πλέον σε αυτές τις μετοχές, στηρίζοντας εταιρείες όπως η Taisei και η Kinden.

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό έχουν επίσης αμβλυνθεί λόγω των προσδοκιών για την προσωρινή ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν, η οποία αναμένεται να υπογραφεί επισήμως την Παρασκευή. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει τον τερματισμό του αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ και την αποκατάσταση της διέλευσης πετρελαιοφόρων και άλλων πλοίων, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ελπίδες για ομαλοποίηση των προμηθειών πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή έχουν οδηγήσει σε πτώση των τιμών του αργού τις τελευταίες ημέρες. Το συμβόλαιο πρώτου μήνα για το αργό West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματευόταν κάτω από τα 75 δολάρια ανά βαρέλι, πολύ χαμηλότερα από το υψηλό των 119 δολαρίων που είχε σημειώσει τον Μάρτιο. Ωστόσο, παραμένει υψηλότερα από τον μέσο όρο των περίπου 65 δολαρίων πριν από τον πόλεμο, τον Φεβρουάριο.

Οι μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες παραμένουν αισιόδοξες για τη Νότια Κορέα και αναθεωρούν ανοδικά τους στόχους τους για τον KOSPI. Η Morgan Stanley αύξησε τον στόχο της με ορίζοντας 12μήνου για τον δείκτη στις 9.000 μονάδες από 8.500 νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ενώ η Nomura αναβάθμισε τον στόχο της για το 2026 στις 10.000–11.000 μονάδες από 7.500–8.000 τον προηγούμενο μήνα.

«Η ανθεκτικότητα των ιδιωτών επενδυτών αναμένεται να προσφέρει στήριξη στην αγορά και να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, εφόσον παραμείνει άθικτη η αλληλεπίδραση μεταξύ των μεγάλων επενδυτικών κύκλων και των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε η Morgan Stanley σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα. «Πιστεύουμε ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα συνεχίσουν να προτιμούν τους νικητές στους τομείς της τεχνολογίας και της βιομηχανίας, αλλά βλέπουμε περιθώρια αύξησης του ενδιαφέροντος για τον κλάδο της υγείας, ο οποίος παραδοσιακά προσελκύει τους ιδιώτες επενδυτές, παρότι οι μετοχές του δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί στη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: