Ισχυρή «κατηφόρα» στη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης για την αρχή του 2024

Ισχυρή «κατηφόρα» στη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης για την αρχή του 2024
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κυρίως λόγω της καθίζησης που καταγράφηκε στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών για τον Ιανουάριο.

Μεγάλη και απρόσμενη συρρίκνωση κατέγραψε για τον Ιανουάριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, κυρίως λόγω της καθίζησης που καταγράφηκε στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Eurostat, σε ετήσιο επίπεδο η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε 6,7% έναντι ανάπτυξης 0,2% τον Δεκέμβριο του 2023. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση 3%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 3,2% έναντι ανάπτυξης 1,6% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια συρρίκνωση 1,8%.

Ανά κλάδους της οικονομίας

Η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 14,5%, παράλληλα με μικρότερες μειώσεις στα διαρκή και μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Ωστόσο, οι τομείς των ενδιάμεσων αγαθών και της ενέργειας σημείωσαν αύξηση κατά 2,6% και 0,5% αντίστοιχα.

Ανά χώρα της ΕΕ

Η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Εσθονία παρουσίασαν τις σημαντικότερες μηνιαίες μειώσεις στη βιομηχανική παραγωγή, ενώ η Πολωνία, η Σλοβενία και η Λιθουανία κατέγραψαν τις υψηλότερες αυξήσεις.

Σε ετήσια βάση, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία, την Εσθονία και τη Βουλγαρία, σε αντίθεση με τις αξιοσημείωτες αυξήσεις στη Σλοβενία, την Ελλάδα και τη Δανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: