Ισχυρή ρευστότητα για την Alpha Bank το 1ο τρίμηνο του 2023

Ισχυρή ρευστότητα για την Alpha Bank το 1ο τρίμηνο του 2023
ÕðïêáôÜóôçìá ôçò Alpha Bank óôï êÝíôñï ôçò ÁèÞíáò, ôçí Ôñßôç 31 Éïõëßïõ 2012. Ç Alpha Bank ìå óçìåñéíÞ åðéóôïëÞ ôçò óôï ×ñçìáôéóôÞñéï áíáêïßíùóå üôé õðÝâáëå ðñüôáóç óôçí Credit Agricole, ãéá ôçí åîáãïñÜ ôïõ óõíüëïõ ôïõ ìåôï÷éêïý êåöáëáßïõ ôçò ÅìðïñéêÞò ÔñÜðåæáò. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÓÕÌÅËÁ ÐÁÍÔÆÁÑÔÆÇ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Τράπεζα δηλώνει προστατευμένη από τους κινδύνους που αντιμετώπισαν οι αμερικανικές τράπεζες.

Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας της Alpha Bank επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα Α’ τριμήνου, καταγράφοντας περαιτέρω βελτίωση του Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR), ο οποίος, παρά την πρόωρη αποπληρωμή TLTRO ύψους 4 δισ., διαμορφώθηκε στο 164%, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το ελάχιστο εποπτικό όριο του 100%.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, την ενισχυμένη θέση της Alpha Bank σε επίπεδο ρευστότητας πιστοποιεί και ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις της Τράπεζας, ο οποίος ανέρχεται στο 76%, σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών (περί το 108%), αντανακλώντας τη συνετή προσέγγιση που εφαρμόζει η Τράπεζα στις εκταμιεύσεις δανείων και την πειθαρχία όσον αφορά στην τιμολόγηση, με στόχο τη διατήρηση βιώσιμης και ασφαλούς κερδοφορίας.

Βελτιωμένη, κατά τις ίδιες πηγές είναι και η εικόνα του Δείκτη Σταθερής Χρηματοδότησης (NSFR) της Τράπεζας, που διαμορφώθηκε στο 125%, 12 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Οι επιδόσεις της Alpha Bank βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (126%) και σημαντικά υψηλότερα από το ελάχιστο εποπτικό όριο του 100%, πιστοποιώντας τη σταθερότητα της χρηματοδοτικής βάσης της Τράπεζας και την ικανότητά της να ανταπεξέλθει σε περιόδους κρίσης.

Σημαντικοί παράγοντες αυτής της βελτίωσης είναι η ευρεία και καλά διαφοροποιημένη καταθετική βάση, η άντληση μακροχρόνιας ρευστότητας και κεφαλαίων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, όπως επίσης και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του ενεργητικού αποτελείται από Υψηλής Ποιότητας Ρευστοποιήσιμα Περιουσιακά Στοιχεία (HQLA).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καταθετική βάση θεμέλιο του ανθεκτικού προφίλ ρευστότητας της Alpha Bank

Την έμφαση που δίνει η Alpha Bank στη διατήρηση της καταθετικής της βάσης ανέδειξε ο CFO ΛΠαπαγαρυφάλλου και στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές σε συνέχεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Α’ τριμήνου 2023, σημειώνοντας πως «η καταθετική της βάση αποτελεί το θεμέλιο του σταθερού προφίλ ρευστότητας της Τράπεζας».

Περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους η Τράπεζα είναι προστατευμένη από τους κινδύνους που αντιμετώπισαν οι τράπεζες των ΗΠΑ, υπογράμμισε πως «διαθέτουμε μία ευρεία και καλά διαφοροποιημένη καταθετική βάση, το 70% της οποίας βρίσκεται εντός των ορίων εγγύησης, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι δεν χαρακτηρίζεται από συγκέντρωση όσον αφορά σε τμήματα πελατών, κλάδους ή ομάδες».

Παράλληλα, ο κ. Παπαγαρυφάλλου τόνισε πως η Alpha Bank στην τιμολογιακή πολιτική ως προς τα νέα δάνεια λαμβάνει υπόψιν τις παγκόσμιες και εγχώριες εξελίξεις με ‘πυξίδα’ αφενός τη διαφοροποίηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου και αφετέρου την ελαχιστοποίηση του Κόστους Πιστωτικού Κινδύνου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου της Τράπεζας μειώθηκε περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, στις 75 μ.β.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: