Ισχυρό «ξεπούλημα» στα χρηματιστήρια της Κίνας. Δεν έπεισαν οι συντονισμένες παρεμβάσεις…

Ισχυρό «ξεπούλημα» στα χρηματιστήρια της Κίνας. Δεν έπεισαν οι συντονισμένες παρεμβάσεις…
epa08111653 A Thai investor reacts as he monitors an indicator board showing mainly red signs of falling shares prices data at a stock brokerage in Bangkok, Thailand, 08 January 2020. The Stock Exchange of Thailand (SET) main index fell 26.16 points or 1.65 percent at the midday trading session. The Thai stocks index plunged as investors took fright on an escalating tensions over armed conflict between the USA and Iran after Iranian forces launched missiles to attack two bases housing the US forces in Iraq. EPA/RUNGROJ YONGRIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άρον άρον αποχωρούν από τις αγορές της Κίνας οι ξένοι επενδυτές…

Σαφή ανάκαμψη κατέγραψαν τη Δευτέρα 28 Αυγούστου οι κινεζικές μετοχές, αφ’ ης στιγμής το Πεκίνο προέβη στη λήψη μιας σειράς από μέτρα τα οποία αποσκοπούσαν στο να σταματήσουν τη διολίσθηση που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το ράλι αποδείχθηκε βραχύβιο, καθώς οι ξένοι επενδυτές το χρησιμοποίησαν ως ευκαιρία για να ξεφορτωθούν μετοχές ύψους 1,1 δισεκ. δολ. 

Ο κινεζικός δείκτης CSI 300, ο οποίος παρακολουθεί την απόδοση των 300 μεγαλύτερων εταιρειών στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σενζέν, σημείωσε άνοδο έως και 5,5% τη Δευτέρα, κλείνοντας μόλις στο  +1,17%. 

Υπενθυμίζεται πως το Σαββατοκύριακο, οι κινεζικές αρχές μείωσαν στο μισό τον φόρο που χρεώνεται στις συναλλαγές μετοχών, που ονομάζεται «τέλος χαρτοσήμου», ενώ παράλληλα μείωσαν το ποσό της ασφάλειας που πρέπει να καταθέσει ένας έμπορος για να δανειστεί χρήματα για να επενδύσει σε μετοχές, σε μια προσπάθεια «να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών». Το Πεκίνο ζήτησε επίσης από ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια να αποφύγουν τις πωλήσεις μετοχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλλορροούν…

Παρά τις κινήσεις, οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τις κινεζικές αγορές. Με το Πεκίνο να πιέζει ξένες εταιρείες συμβούλων εν μέσω εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και να απαιτεί επανειλημμένα από τις επενδυτικές εταιρείες να αποφεύγουν την πώληση μετοχών όταν οι αγορές φαίνονται ασταθείς, οι επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο νευρικοί σε ό,τι αφορά τους κινδύνους διακράτησης κεφαλαίων στην Κίνα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος της Κίνας την Παρασκευή, το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των ενεργών αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου με επίκεντρο την Κίνα μειώθηκε για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία. Και το δεύτερο τρίμηνο, οι υποχρεώσεις άμεσων επενδύσεων -ένας δείκτης των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα- μειώθηκαν κατά 87% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στο ιστορικό χαμηλό των 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η πιο αδύναμη του αναμενομένου ανάκαμψη της Κίνας μετά την COVID-19 και τα παρατεταμένα οικονομικά ζητήματα, π.χ. κρίση στην αγορά ακινήτων, ανεργία και σχεδόν 13 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και τα εξασθενημένα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων, έχουν επίσης επιβραδύνει τις ξένες επενδύσεις στη χώρα.

«Η αλλαγή στις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων είναι σεισμική» έγραψε ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών στο X.com. «Την τελευταία δεκαετία, η Κίνα προσείλκυσε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών ροών προς τις αναδυόμενες αγορές, συχνά εις βάρος άλλων BRICS. Ωστόσο, το Πεκίνο έχει μεγάλες εκροές τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς οι επενδυτές γίνονται επιφυλακτικοί με τις απολυταρχίες».

Και η αλήθεια είναι πως η Κίνα γίνεται λιγότερο φιλικό μέρος για τους επενδυτές, ενώ οι Κινέζοι εκατομμυριούχοι εγκαταλείπουν τη χώρα σωρηδόν εν μέσω μιας κανονιστικής καταστολής κατά μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών. Σύμφωνα με εκτίμηση της νέας Έκθεσης Μετανάστευσης Ιδιωτικού Πλούτου της εταιρείας συμβούλων μετανάστευσης Henley & Partners, η χώρα θα χάσει 13.500 εκατομμυριούχους φέτος, ενώ το 2022 είχε απολέσει περίπου 10.800 εκατομμυριούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διόρθωση μιας διαλυμένης σχέσης;

Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο των ΗΠΑ προσπάθησε να επιδιορθώσει τη διαλυμένη σχέση μεταξύ των δύο εθνών με μια επίσκεψη στο Πεκίνο. Η Ραϊμόντο και ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Wang Wentao συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ομάδα που θα «αναζητήσει λύσεις σε ζητήματα εμπορίου και επενδύσεων».

«Ο κόσμος βασίζεται στις ΗΠΑ και την Κίνα για να διαχειριστούν και να διατηρήσουν υπεύθυνα την εμπορική μας σχέση», είπε η υπουργός Εμπορίου, προσθέτοντας ότι «πρόκειται να είναι ένας διάλογος όπου θα αυξήσουμε τη διαφάνεια».