Jamie Dimon: Όσα έρχονται θα επισκιάσουν οτιδήποτε συνέβη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Jamie Dimon: Όσα έρχονται θα επισκιάσουν οτιδήποτε συνέβη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
epa05050930 CEO of JP Morgan Chase Jamie Dimon participates in a panel discussion entitled 'Financial Inclusion to Advance Global Growth and Equality', during the Financial Inclusion Forum hosted by the US Department of the Treasury and the US Agency for International Development (USAID) at the Treasury Department in Washington, DC, USA, 01 December 2015. The forum brought together leaders from the US and foreign governments, financial institutions and other corporations, and nonprofits; to discuss ways to increase access to safe and affordable financial services. EPA/MICHAEL REYNOLDS EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόνο αισιόδοξος δεν είναι ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon 

Με μια επιστολή που έφτασε τις 30.000 λέξεις επέλεξε να προειδοποιήσει τους μετόχους της JP Morgan ίσως ο πιο επιδραστικός τραπεζικός CEO των τελευταίων χρόνων, Jamie Dimon, και αυτά που αναφέρει μόνο ευχάριστα δεν είναι. 

O διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στις ΗΠΑ στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ενώ αναμένει οικονομική ανθεκτικότητα στις ΗΠΑ (και υψηλότερο πληθωρισμό και επιτόκια) και παρότι είναι αισιόδοξος χάρη στις ευκαιρίες μετασχηματισμού που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, ανησυχεί για γεωπολιτικά γεγονότα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς. 

Υποστηρίζει δε πως η πολιτική πόλωση στη χώρα του ίσως να δημιουργήσει ένα τέτοιο περιβάλλον, που «μπορεί κάλλιστα να εγείρει κινδύνους οι οποίοι θα μπορούσαν να επισκιάσουν οτιδήποτε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ειδικότερα, ο Dimon ξεκινά με μια δυσοίωνη επισκόπηση του γεωπολιτικού χάους με το οποίο είναι αντιμέτωπος ο κόσμος. Όπως λέει, «Η παγκόσμια ηγεσία της Αμερικής αμφισβητείται… Σε ολόκληρο τον κόσμο, το 2023 ήταν μια χρονιά σημαντικών προκλήσεων: από τον τρομερό πόλεμο και τη βία στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία έως την αυξανόμενη τρομοκρατική δραστηριότητα και τις γεωπολιτικές εντάσεις, κυρίως με την Κίνα.

Σχεδόν όλα τα έθνη ένιωσαν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας, που συνιστούν οι υψηλότερες τιμές στην Ενέργεια και στα τρόφιμα, αλλά και οι ασταθείς αγορές. Ενώ όλα αυτά τα γεγονότα και η αστάθεια έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εταιρεία μας, τους συναδέλφους, τους πελάτες και τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, οι συνέπειές τους στον κόσμο γενικότερα είναι πολύ πιο σημαντικές.

Καθώς αυτά τα γεγονότα εξελίσσονται, ο παγκόσμιος ηγετικός ρόλος της Αμερικής αμφισβητείται στο εξωτερικό από άλλα έθνη και στο εσωτερικό από το πολωμένο εκλογικό μας σώμα. Πρέπει να βρούμε τρόπους να παραμερίσουμε τις διαφορές μας και να εργαστούμε σε συνεργασία με άλλα δυτικά έθνη στο όνομα της δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μεγάλων κρίσεων, πρέπει να προστατεύσουμε τις βασικές μας ελευθερίες. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η Αμερική εξακολουθεί να παραμένει ένας λαμπερός φάρος ελπίδας για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο. 

Η JPMorgan Chase, μια εταιρεία με δραστηριότητες πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ, θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι η παγκόσμια οικονομία είναι ασφαλής.

Παρά το ανησυχητικό τοπίο, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής τραπεζικής αναταραχής του περασμένου έτους, η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ανθεκτική, με τους καταναλωτές να ξοδεύουν και οι αγορές αναμένουν επί του παρόντος μια ήπια προσγείωση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η οικονομία τροφοδοτείται από μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που διογκώνει το έλλειμμα αλλά και από πολλές μεταβιβαστικές πληρωμές. 

Υπάρχει επίσης ανάγκη για αυξημένες δαπάνες καθώς μεταβαίνουμε σε μια πιο πράσινη οικονομία, για αναδιάρθρωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, για ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών και για την καταπολέμηση του αυξανόμενου κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε πιο κολλώδη πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια από ό,τι αναμένουν οι αγορές. Επιπλέον, η ποσοτική σύσφιξη αποστραγγίζει περισσότερα από 900 δισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας από το σύστημα ετησίως — και δεν έχουμε βιώσει πραγματικά την πλήρη επίδραση της ποσοτικής σύσφιξης σε αυτήν την κλίμακα. Επιπλέον, οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν τις αγορές ενέργειας και τροφίμων, τη μετανάστευση και τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις, πέρα από το τρομερό ανθρώπινο κόστος τους. Αυτές οι σημαντικές και κάπως άνευ προηγουμένου δυνάμεις μας κάνουν να παραμένουμε προσεκτικοί».

Σύμφωνα με τον Dimon, «oι αξίες των μετοχών, σύμφωνα με τους περισσότερους δείκτες, βρίσκονται στο υψηλότερο άκρο του εύρους αποτίμησης και τα πιστωτικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά. Αυτές οι αγορές φαίνεται να τιμολογούν πιθανότητα 70% έως 80% για μια ήπια προσγείωση — μέτρια ανάπτυξη μαζί με μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων. «Πιστεύω ότι οι πιθανότητες είναι πολύ χαμηλότερες από αυτό το ποσοστό» προειδοποιεί ο Dimon, προσθέτοντας: «Προετοιμαζόμαστε για ένα πολύ ευρύ φάσμα επιτοκίων, από 2% έως 8% ή ακόμη περισσότερο, με εξίσου ευρείες οικονομικές εκβάσεις: από ισχυρή οικονομική ανάπτυξη με μέτριο πληθωρισμό ως στασιμοπληθωρισμό. Από οικονομικής άποψης, το χειρότερο σενάριο θα ήταν ο στασιμοπληθωρισμός, ο οποίος δεν θα ερχόταν μόνο με υψηλότερα επιτόκια, αλλά και με υψηλότερες πιστωτικές απώλειες, χαμηλότερους όγκους πωλήσεων για τις  επιχειρήσεις και… δυσκολότερες αγορές. Κάτω από αυτά τα πολλά διαφορετικά σενάρια, η εταιρεία μας θα συνέχιζε να αποδίδει τουλάχιστον καλά.

Τεχνητή νοημοσύνη

Όπως αναφέρει ο ελληνικής καταγωγής CEO,  «αν και δεν γνωρίζουμε την πλήρη επίδραση ή τον ακριβή ρυθμό με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει την επιχείρησή μας ή πώς θα επηρεάσει την κοινωνία γενικότερα, είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι οι συνέπειες θα είναι τόσο μεταμορφωτικές, όπως η τυπογραφεία, η ατμομηχανή, ο ηλεκτρισμός, οι υπολογιστές και το Διαδίκτυο.

Προϊόντος του χρόνου, αναμένουμε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από εμάς θα αυξήσει την παραγωγικότητα, καθώς και θα επηρεάσει τη σύνθεση του εργατικού μας δυναμικού. Μπορεί να μειώσει ορισμένες κατηγορίες θέσεων εργασίας ή ρόλους, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και άλλες.

Η τραπεζική κρίση έχει τελειώσει προς το παρόν…

Η μίνι τραπεζική κρίση του 2023 έχει τελειώσει, αλλά προσέξτε τα υψηλότερα επιτόκια και την ύφεση – όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά για ολόκληρη την οικονομία.

Ο Dimon εξήγησε ότι η κρίση τελείωσε υπό την προϋπόθεση ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν δραματικά και δεν θα βιώσουμε σοβαρή ύφεση. Με άλλα λόγια, εάν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια αυξηθούν πάνω από 6% και αυτή η αύξηση συνοδευτεί από ύφεση, θα υπάρξει άφθονη πίεση, όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στις εταιρείες με μόχλευση.

Θυμηθείτε, μια απλή αύξηση των επιτοκίων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ουσιαστικά μείωσε την αξία των περισσότερων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων κατά 20%. Θυμηθείτε επίσης ότι τα πιστωτικά περιθώρια τείνουν να διευρύνονται, μερικές φορές δραματικά, σε μια ύφεση.

Τέλος, θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι τα επιτόκια ήταν εξαιρετικά χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα – είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσοι επενδυτές και εταιρείες είναι πραγματικά προετοιμασμένες για ένα περιβάλλον υψηλότερου επιτοκίου.

Και ο Dimon καταλήγει: «Όταν συμβαίνουν τρομερά γεγονότα, τείνουμε να υπερεκτιμούμε την επίδραση που έχουν στην παγκόσμια οικονομία. Τα πρόσφατα γεγονότα, ωστόσο, μπορεί κάλλιστα να δημιουργούν κινδύνους που θα μπορούσαν να επισκιάσουν οτιδήποτε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – δεν πρέπει να τα πάρουμε ελαφρά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ