JP Morgan: Μια στιγμή Minsky απειλεί να πνίξει τις αγορές

JP Morgan: Μια στιγμή Minsky απειλεί να πνίξει τις αγορές
epa08937083 (FILE) - A view of the offices of the bank JPMorgan Chase in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). JPMorgan Chase is to release their 4th quarter 2020 earnings on 15 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774120 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μέχρι να πραγματοποιηθεί το pivot της Federal Reserve, δηλαδή να μειώσει τα επιτόκια και επαναφέρει το QE, η μετάδοση της κρίσης θα συνεχίζεται…

Πριν από περίπου μήνα ο Marko Kolanovic της JPMorgan προειδοποιούσε ότι τα 0DTE ή Zero Days to Expiration Options, θα οδηγούσαν σε πωλήσεις ύψους 30 δισεκ. δολ. και συντριβή στην αγορά.

Αυτός ο φόβος ήταν, φυσικά, γελοίος. Σε τελική ανάλυση, εφόσον τα 0DTE δεν πυροδότησαν καταρράκτη ρευστότητας την περασμένη εβδομάδα, όταν είχαμε τη χειρότερη τραπεζική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman, δεν θα συμβεί ποτέ.

Και σίγουρα, ένα μήνα αργότερα όλοι ξέχασαν τα 0DTEs.. Αντ’ αυτών, η προσοχή είναι στραμμένη στην τραπεζική κρίση και την πιθανή κατάρρευση των μικρών και μεσαίων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και όχι τόσο στις ελβετικές τράπεζες… 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι να πραγματοποιηθεί το pivot της Federal Reserve, δηλαδή να μειώσει τα επιτόκια και επαναφέρει το QE, η μετάδοση της κρίσης θα συνεχίζεται… Και η αλήθεια είναι πως μόλις χάνεται η εμπιστοσύνη των καταθετών χρειάζεται επανεκκίνηση στο σύστημα, κάτι που μόνο η Fed μπορεί να «προσφέρει».

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέρχεται ο Marco Kolanovic, παραφράζοντας τα λόγια του Λένιν (το περιβόητο «Υπάρχουν δεκαετίες όπου τίποτα δεν συμβαίνει· και υπάρχουν εβδομάδες όπου συμβαίνουν… δεκαετίες», αλλά έχοντας ξεχάσει τι έλεγε για τα ODTEs πριν από μόλις 4 εβδομάδες.

Κλιμακώνει δε τη ρητορική της καταστροφής και της κατήφειας για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν τώρα είναι εξόχως αρνητικά και πως επίκειται για τις αγορές μια στιγμή Minsky.

H αλήθεια πως πολλά συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα. Η διάσωση πολλών αμερικανικών τραπεζών δεν κατάφερε να κατευνάσει τις αγορές, οι οποίες κατέστρεψαν άλλη μια μεγάλη τράπεζα στην Ευρώπη. «Η πιθανότητα λοιπόν μιας στιγμής Minsky (μια ξαφνική απώλεια εμπιστοσύνης) στις αγορές έχει αυξηθεί. Ακόμη και αν οι κεντρικοί τραπεζίτες περιορίσουν επιτυχώς τη μετάδοση, οι πιστωτικοί όροι φαίνεται ότι θα γίνουν πιο αυστηροί λόγω της πίεσης τόσο από τις αγορές όσο και από τις ρυθμιστικές αρχές. Ως εκ τούτου παραμένουμε ουδέτεροι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εν μέσω πλευρικών ανέμων» αναφέρει ο αναλυτής της JP Morgan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι η Fed θα επιλέξει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, με τους αναλυτές της να παραμένουν επιφυλακτικοί στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου προς το παρόν, εμμένοντας στην έκκλησή τους ότι το πρώτο τρίμηνο θα καταλήξει να είναι το υψηλότερο σημείο για τις μετοχές φέτος.

Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν από τη μεταβλητότητα της αγοράς πουλώντας σε πιθανές αναπηδήσεις, γράφει ο Kolanovic. «Να είστε αμυντικοί στη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου» προσθέτει. 

«Αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές στα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη των ΗΠΑ και τα πιστωτικά περιθώρια σε ευρώ πιθανότατα θα συνεχίσουν να διευρύνονται, εκτός εάν δούμε ουσιαστική παρέμβαση πολιτικής.

Ο Kolanovic, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan για τις παγκόσμιες αγορές, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους «ταύρους» στη Wall Street πέρυσι, καθ’ όλη τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του ell off του χρηματιστηρίου.

Ο στόχος του για τις τιμές του δείκτη S&P 500 για το 2022, που ήταν 4.800, κατέληξε να είναι περίπου 25% υψηλότερος από το σημείο όπου ο δείκτης αναφοράς ολοκλήρωσε το έτος. Έκτοτε μείωσε τις προσδοκίες του: Ο στόχος του για το 2023 για τον δείκτη είναι 4.200, περίπου 6,3% πάνω από το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: