Κ. Χατζηδάκης: Υψηλότεροι κι από την Γερμανία οι ρυθμοί απορρόφησης ΕΣΠΑ

Κ. Χατζηδάκης: Υψηλότεροι κι από την Γερμανία οι ρυθμοί απορρόφησης ΕΣΠΑ

Η έλλειψη ρευστότητας παραμένει το μεγάλο ζήτημα της αγοράς.

Υψηλότερους ρυθμούς απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ακόμη και από την Γερμανία, εμφανίζει η Ελλάδα, τονίζει σε συνέντευξή του ο Κωστής Χατζηδάκης.

Παρά την υψηλή απορροφητικότητα που καταγράφεται σχετικά με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να εμφανίζει κενό χρηματοδότησης ύψους 15 με 18 δισ. ευρώ, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στη ρευστότητα της αγοράς, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει βελτιωθεί πολύ στο κομμάτι της απορροφητικότητας κονδυλίων αλλά έκανε λόγο για σημαντικό κενό χρηματοδότησης.

Ο κ. Χατζηδάκης συμπλήρωσε ότι «στο ΕΣΠΑ αυτή την ώρα, από δέκατοι όγδοοι που ήμασταν στις απορροφήσεις πέρυσι, φέτος είμαστε τέταρτοι. Οι απορροφήσεις αυτή την ώρα συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών είναι 67,5%. Όμως εγώ που λέω το ένα, λέω και το άλλο τώρα. Ο στόχος απορροφήσεων που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα συνολικότερα, είναι 4 δισ. Θα τον πιάσουμε. Στο πρώτο εξάμηνο ήμασταν στο 169%. Αλλά, είναι 4 δισ. όταν η Oliver Wyman που μας έκανε την μελέτη ενόψει και της ιδρύσεως του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου λέει ότι αυτή την ώρα το κενό χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς είναι 15 με 18 δισ. ευρώ».

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης παρατήρησε ότι τα 4 δισ. ετησίως δεν επαρκούν, παρά το γεγονός ότι η απορροφητικότητα των κονδυλίων παραμένει πολύ υψηλή κι επεσήμανε ξανά την ανάγκη μίας επιπλέον περιόδου προσαρμογής, εξαιτίας της πλήρους αναδιοργάνωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Φωτογραφία: Παντελής Σαΐτας